Stageverslag Corpus Christi 2006

Reisverslag stage Corpus Christi, Texas van 12 april 2006 t.e.m 25 april 2006

Dag 1 : Woensdag 12 april 2006

19.30 uur lokale Texaanse tijd zijn de 10, vanochtend uit België vertrokken ,Fireobservers aangekomen op de luchthaven van San Antonio. Peter & Filip die de groep waren voorgegaan stonden de groep op de luchthaven op te wachten. Zij hebben vandaag in Corpus Christi allerlei zaken voorbereid en waren erg lovend over de ontvangst door Ass.Firechief Rick Trevino; samen met hem werd voor de komende dagen een erg lovend programma uitgestippeld. Ook de lokale media heeft inmiddels reuk gekregen van de aanwezigheid van de Fireobservers; voor morgen wacht o.a een persmeeting. Klinkt allemaal veelbelovend en we zien erg uit naar de dag van morgen maar eerst even een paar uurtjes slaap; de reis van ruim 22 uur zit bij eenieder flink in de benen……..

FVA-Corpus Christi Fire department.jpg (97032 bytes)


Dag 2 : Donderdag 13 april 2006
Vanochtend om 06.00 uur was de reveille; de meesten waren echter al eerder wakker en hadden het gevoel of ze een dag hadden geslapen. Na een voedzaam Amerikaans ontbijtje zijn we om 08.30 uur vanuit Three Rivers richting Corpus Christi vertrokken. Het landschap is vlak en wijds en hoe verder we richting Corpus rijden hoe zonniger het wordt. De dagtemperatuur is momenteel 88 Fahrenheit wat bij ons al een mooie zomerse dag zou zijn. Omstreeks 09.30 uur arriveren we bij Headquaters waar ons een overweldigende ontvangst wachtte door Acting Chief R.Hooks, Asst.Chief R.Trevino, Asst.Chief A.Cardiel, Union vertegenwoordiger C.Torres en de lokale pers. Na de nodige voorstellingen en uitleg over de CCFD werd de verdeling over de posten bekend gemaakt en het dagprogramma opgesteld. Eerst een bezoekje aan de shop voor het ophalen van onze Bunkergear (uitrukjas, helm en fluovestje), vervolgens was het tijd voor lunch en werden we getrakteerd op onze 1e Whataburger (een verhaal apart) vervolgens zijn we met de gehele groep naar de Refinery Terminal Fire Company gebracht;hetgeen een gezamelijke bedrijfsbrandweer van de raffinaderijen is die tevens over een commercieel trainingscentrum beschikken. Ook hier stond de lokale pers ons weer op te wachten en moest er weer een reportage worden gedraaid. De ontvangst was hartelijk en de mensen erg open; het was een interessante rondleiding die afgesloten werd met de nodige cadeautjes. Filip&Yoeri zitten op station1. Mario&Joachim op station3. Erwin & Steven op station7. Guido&Frank op station8. Lucien&Mario op station10. Peter&Rudy op station14. Vanavond tijdens het 6 'o clock news was een korte reportage te zien van onze ontvangst op headquaters.

Berichtje van de plaatselijke pers :

The Belgian and Dutch Fire Observers group arrived this morning (April 13th) in Corpus Christi, Texas at 10:00 a.m. They are a group of twelve career and volunteer firefighters who are visiting Corpus Christi fire department facilities as well as NAS Fire Department and the RTFC Drill Field.Today they visited Fire Headquarters, the EOC, CCFD EMS/Fire Central Training Facilities, ate lunch at Fire Headquarters, and visited the RTFC Training Field. They will close off today by reporting to their assigned stations of #1, #3, #7, #8, #10 and #14 for the rest of "C" Shift. I had the pleasure of meeting with two of the firefighters (recon team) yesterday and met the rest of them this morning and have to tell you all, they are really a nice group of guys (firefighters) eager to learn and see the way we do things in this fire department (Corpus Christi style). Tomorrow morning they will visit our 911 Dispatch Center and then the union hall between 9:00 a.m. and 10:00 a.m. if anyone would like to meet them and visit with them. Let's show them some good "ole South Texas Hospitality"!

Dag 3 : Vrijdag 14 april 2006
Het paasweekend is met name bij het Mexicaanse gedeelte van de bevolking erg populair; ook hier worden paaseieren gezocht echter niet van chocolade maar gevuld met confetti. Men verwacht een behoorlijk druk weekend hetgeen op de stations zeker te merken zal zijn. We hebben vanavond alleen al 3 drie calls voor Medic-8 gehad en evenzoveel voor de Engine;benieuwd wat de nacht ons brengen zal…..
In het algemeen heeft eenieder een rustige nacht beleefd; vanochtend was het om 08.30 uur verzamelen aan Headquaters voor een alweer druk dagprogramma. Na een sigaretje en een bak koffie werden we met een 15-persoonsbus, die men ons elke dag inclusief chauffeur beschikbaar stelt, naar de 911-centrale gereden welke gevestigd is in het lokale Police Station. Er werd uitleg gegeven over de diverse systemen waarmee men werkt en de soorten meldingen die men verwerkt.

FVA-Bezoek 911 corpus christi.jpg (22999 bytes)

Na de 911-centrale werden we naar het hoofdkwartier van de Union (de vakbond van de brandweer)gebracht alwaar men een compleet ontbijt voor ons had bereidt; het was er eentje met Mexicaanse invloeden doch de gebruikelijke Amerikaanse donuts was men niet vergeten. Tijdens het ontbijt werd door de Union President,Carlos Torres, uitleg gegeven over de werking van de Union. Het geheel werd opgenomen door een lokale Spaanstalige nieuwszender en was vanavond op het 6 o' clock news op TV te zien; we beginnen akelig bekend te worden hier in Corpus Christi. Op verschillende plaatsen waar we vandaag geweest zijn(postkantoor,pompstation, strand, marine basis),overal werden we herkend. Na de Union zijn we naar Padre Island gereden; wat een soort landtong is voor de kust van Corpus Christi. Men rijdt hier met de auto's het strand op en ligt op het dak te zonnen; iets waar wij niet echt aan gewend zijn. Na een kort bezoekje aan Padre Island zijn we naar het Naval Airstation Corpus Christi gereden; het betreft een grote luchtmachtbasis waar voornamelijk jonge piloten hun opleiding krijgen. Het NASCC beschikt over een ultramoderne kazerne en een zogenaamd crashcentrum; kosten nog moeite werden gespaard om alles te tonen.Voor Lucien was een ritje met de nieuwe Oshkosh wellicht het hoogtepunt van de dag.

FVA-US navy base Corpus christi 2.jpg (73221 bytes)

FVA-US Navy Base Corpus Christi.jpg (74810 bytes)

FVA-US navy base Corpus Christi 1.jpg (88513 bytes)

Er werd ook een demonstratie gegeven met een zogenaamde Airplane-trailer; men kan hiermee branden simuleren aan banden van een vliegtuig,motoren,vrachtruim,cabine en bewapening; het geheel werd afgesloten met de bijna traditionele groepsfoto. Na de intensieve dag kregen we bij aankomst in station 1 een brandmelding zodat we onmiddellijk op de Truck 1 konden instappen. Spijtig genoeg werd onze melding vroegtijdig afgeblazen, zodat we zonder vlammen te hadden gezien terug keerden naar onze post. Terug op het station werd ons een dinner voorgeschoteld van geroosterde kip en mushed patatoes met boontjes, en ik moet zeggen het was fantastisch eten. In ons station werd door enkele brandweermannen een poging gedaan om doedelzak te spelen, wat bij de een al beter lukte dan bij de andere. Rond 21.00 werd de volledige ploeg van 'Engine 101' via de intercom gevraagd om hun voertuig te vervoegen want er moest brandwacht worden gedaan bij het vuurwerk na de baseballmatch. De Engine werd opgesteld midden in de haven, op militair domein, waar er net een groot vrachtschip werd gelost met tanks en ander rollend materiaal dat terug kwam uit Irak.
Rond 23.00 waren we terug op onze post, waar we na een blikje Dr pepper ons bed indoken. Maar het is vrijdagavond dus misschien wel een drukke nacht voor Engine 101……….wordt vervolgd.

Berichtje van de plaatselijke pers :

The FIRE OBSERVER group of firefighters visited the Corpus Christi Fire Fighters Association Union Hall on Friday, April 14, 2006. They were treated to breakfast and given union tokens of appreciation for their time, efforts and obviously financial sacrifices in visiting the United States and especially picking South Texas and Corpus Christi to visit this year. None of the firefighters have visited Texas before. They met with City Council member and Local 936 friend Jerry Garcia at our Union Hall. From there the group returned to CCFD Fire Headquarters for a brief rest and it was on to the CC Naval Air Station to visit their fire department and the base. After that they returned to their assigned fire stations (#1,3,7,8,10 and 14) for the rest of the shift. I would like to thank all Corpus Christi firefighters for making them feel very welcome and being very hospitable as I am sure they will return to South Texas again some day soon!

Dag 4 : Zaterdag 15 april 2006
Even een verhaaltje van onze avondshift in Station 1.Om 17.00h werd in station 1 de BBQ aangestoken om ons een typische Texaanse Ribeye Steak voor te schotelen en ik kan jullie verzekeren het waren geen kleine lapjes. Nadat onze maagjes flink gevuld waren vond de captain het wel nodig dat er wat sport kon gedaan worden. In plaats van aan sport te doen werd ons een bezoekje aangeboden aan het baseballstadion waar deze avond een belangrijke wedstrijd op het programma stond. Om 19.00h vertrokken we met de volledige crew van Engine 101 en Engine 1 richting stadion waar we werden voorgesteld aan het volledige publiek, en ik zweer het jullie dan krijg je kippevel ! Yoeri en Filip werden in het baseballstadion gefilmd en op het grote scorebord geprojecteerd met naam en toenaam. Zoals Frank het al beschreef zijn we in Corpus Christi stilaan beroemde brandweermannen aan het worden, want blijkbaar kent iedereen ons van de indrukwekkende media aandacht van de afgelopen dagen. Hilariteit alom toen hun gezichten op het grote scherm verschenen en bleek dat ook Mario en Joachim in het stadion aanwezig waren.De vrijdag crew uit station 3 had ook hen vanavond uitgenodigd voor de baseballwedstrijd.Het geeft in elk geval weer hoe de aanwezigheid van de Fireobservers in de stations wordt gewaardeerd.
Vandaag was het een ride along day;een hele dag kon er naar hartelust worden uitgerukt met de crews op de stations.Gehoord de diverse reakties is het een behoorlijke drukke dag op al de stations; aanrijdingen,brandjes,reanimaties het hele gamma passeert de revue.Vanavond werd er op de meeste stations een BBQ gehouden zodat de meesten van ons nu ook weten hoe een Texaanse steak eruit ziet en smaakt.

Dag 5 : Zondag 16 april 2006
Vannacht was het,tegen de verwachting in,redelijk rustig op de stations. De meesten hebben goed geslapen en waren goed uitgerust toen ze om 12.30 uur werden opgehaald voor het bezoek aan het vliegdekschip,de USS Lexington. Aangezien menig CC Firefighter hier een tweede baan heeft werden we keurig ontvangen en passeerden we de kassa langs de goede zijde….. Het vliegdekschip is een van de hoofdattracties in Corpus Christi; het is erg indrukwekkend en voor de meesten een totaal nieuwe ervaring. Na het bezoek aan de USS Lexington hebben we voor het eerst deze trip een BUD geproeft in een bar aan het strand. Aangezien het onze laatste avond op de stations in Corpus Christi is het nagenoeg overal BBQen. Morgen wacht ons het officiele afscheid op Headquarters en een rit naar onze nieuwe bestemming Lake jackson; benieuwd wat ons hier weer zal staan te wachten.

FVA-USS Lexington Corpus Christi 1.jpg (65311 bytes)

FVA-USS Lexington Corpus Christi.jpg (46166 bytes)


Dag 6 : Maandag 17 april 2006
Vannacht is het in het algemeen gesproken rustig geweest op de station; behoudens wat Medical calls en rookontwikkeling in een appartementsgebouw. Vanochtend was het alweer tijd om afscheid te nemen op de station;na de uitwisseling van T-shirts, mouwemblemen,stickers en adressen werden er snel nog wat groepsfoto's gemaakt. Om 09.30 uur werden we immers verwacht op Headquaters om ons bezoek aan Corpus Christi officieel af te sluiten. In hun afscheidswoorden waren Acting Chief Richard Hooks, Ass.Chief Rick Trevino en Union President Carlos Torres erg lovend over onze diensten op de stations en de verleende assistentie tijdens de calls. Het was de eerste keer dat men Europeanen op bezoek had en het overtrof hun verwachtingen. De Fireobservers zijn welkom om in de toekomst nog eens terug te keren;een betere reclame kunnen we ons niet wensen. Als dank kregen we allemaal onze uitrukhelm,stickers en T-shirts. Na het officiele afscheid op Headquaters zijn we nog even bij station 1 langsgegaan waar een groepsfoto werd gemaakt.
Na een stevige autorit arriveerden we rond 18.00 uur in Lake Jackson;FireChief Mike Harper en Ass.Chief Billy Yates kwamen ons afhalen aan het meetingpoint. De verwelkoming was alleszeggend;men vindt het enorm leuk de Fireobservers te gast te hebben. Na een korte rit kwamen we aan bij het Firestation; hetgeen we zagen overtrof onze stoutse verwachtingen, een spliksplinter nieuw 2 etages tellend station met alles erop en eraan. Zeker weten dat hier nog veel over gesproken gaat worden. Ondanks dat het een Volunteer Department is beschikt het gebouw over alle faciliteiten van een volwaardig station(hotel). Luxe slaapkamers, douches,vergaderzalen,keuken etc.etc. Nadat we ons hadden geinstalleerd zijn we uit gaan eten met de Firechief en de Ass.Chief.Voor morgen staat een bezoek aan de Dow Freeport plant op het programma;benieuwd wat de dag van morgen ons gaat brengen…….

Dag 7 : Dinsdag 18 april 2006

Vandaag stond het bezoek aan de Dow Freeport lokatie op het programma; het betreft drie afzonderlijke sites:plant-A, plant-B en Oyster Creek. Om 05.00 uur vanochtend werd iedereen gewekt het beloofde een warme dag te worden en we wilden op tijd terug zijn in Lake Jackson. Onze gastheer Billy Yates nam ons, na een stevig ontbijt bij IHOP(International House Of Pancakes), op sleeptouw naar Dow. Het is ongelooflijk hoeveel industrie hier is gevestigd;zo ver het oog reiken kan zien we installaties. Na een incheck procedure te hebben doorlopen krijgen we allen een bezoekersbadge en wordt ons toegang tot de Dow site verleend. Zodra we arriveerden aan de Dow Firestation plant-A dook de lokale pers op; een journaliste en fotograaf van de lokale krant hadden reuk(hopelijk niet letterlijk…) gekregen van onze aanwezigheid en wilden graag een artikel doen.Gezien onze eerder opgedane ervaringen verliep alles vlot. In de station kregen we allen tijd om het aanwezige materiaal te bekijken, foto's te nemen, de ladderwagen uit te proberen en wat informatie uit te wisselen met de Firefighters.

FVA-Dow Freeport Fire department 1.jpg (77795 bytes)

FVA-Dow Freeport Fire department 2.jpg (91328 bytes)

FVA-Dow Freeport Fire department 3.jpg (62314 bytes)

FVA-DOW Freeport Fire Department.jpg (81427 bytes)

Zoals gisteren al verteld; we zijn met ons gat in de boter gevallen en kunnen beschikken over een prachtige accomodatie.Ik geloof niet dat iemand van ons dit al eens eerder gezien heeft. Behoudens de kazerne waar wij verblijven beschikt Lake Jackson Fire Department ook nog over een voorpost waar twee engines gestationeerd zijn. Lake Jackson Fire Department beschikt over een heuse oldtimer;het is een Chevrolet die nog geheel in oude staat verkeerd. Het voertuig wordt ingezet bij speciale gelegenheden.

FVA-Lake Jackson fire department 1.jpg (75048 bytes)

FVA-Lake Jackson Fire Department.jpg (70429 bytes)

Dag 8 : Woensdag 19 april 2006
Bij velen van ons begint de vermoeidheid toe te slaan; gisterenavond lagen de meesten dan ook rond 21.30 uur op bed. Vanochtend was het om 06.30 uur opstaan zodat we voor het eerst eens een goede nachtrust hebben gehad.Op het programma staan HazMat station 22 te Houston en het Houston Fire Museum.

FVA-Houston Hazmat team 1.jpg (64401 bytes)

FVA-Houston Hazmat team 2.jpg (74531 bytes)

Voor vanavond heeft het Lake Jackson Volunteer Fire Department gemeend ons een BBQ te moeten aanbieden;iets wat we natuurlijk niet hebben afgeslagen.Het geheel krijgt een officieel karakter;alle vrijwilligers zijn uitgenodigd inclusief echtgenotes en kinderen.

FVA-Lake Jackson Fire Department BBQ.jpg (91324 bytes)


Vanochtend wederom eerst een ontbijtje genomen bij IHOP; Fire Marshal Randy Crim vergezelde ons en regelde tussentijds nog wat zaken voor ons bezoek aan Houston. Vanochtend stond het bezoek aan station 22 Houston HazMat op de agenda; we hadden afgesproken met district chief Blake White. Na een korte verwelkoming kregen we de gelegenheid het station te bekijken en een van de voertuigen. De rest van de voertuigen was virtual training op de Houston Fire Training Academy gaan doen; aangezien we hier ook wel interesse in hadden werd dit ter plaatse voor ons geregeld. Zoals gezegd ter plaatse werd voor ons een bezoek geregeld aan de Houston Fire Training Academy;een HazMat voertuig van station 22 was onze escorte.
Op de Fire Training Academy worden nieuwe Firefighter klaargestoomd voor hun job bij de brandweer van Houston. De Academy bestaat o.a uit een drilltower, een burnbuilding, een virtuele trainingsimulator en tal van andere oefenobjecten.
Onze volgende stop was het Houston Fire Museum;echter om daar te geraken moesten we downtown en aangezien Houston net iets anders is dan wat we thuis gewend zijn van een stad werd er heel wat van onze stuurkunst gevergd.
Het Fire Museum in Houston is gevestigd in een voormalige station; het gebouw is begin 90er jaren gerenoveerd het interieur is echter ongemoeid gelaten.Het ademt de sfeer van vroeger uit en toont hoe men destijds gehuisvest was. In het Firemuseum liepen we recht in de armen van de Houston Fire Department PIO(Public Information Officer); deze was erg enthousiast over de doelstellingen van Fireobservers en het non-profit karakter, hij nodigde ons uit om volgende jaar een ride-along programma te komen doen! Wellicht dat dit perspectieven voor de toekomst biedt…… Vandaag vieren we het heugelijke feit dat onze veteran "PePe Lucien" 6o jaar is geworden. Er is altijd een tijd van komen en een tijd van gaan;eenieder weet dat en houdt hier onbewust rekening mee. Woensdagavond was de tijd van gaan bijna gekomen en was het tijd voor het officiele afscheidsgedeelte. Zoals eerder bericht kregen we een BBQ aangeboden en werden er presentjes uitgewisseld. Fire Chief Mike Harper, 1st Asst.Chief Billy Yates en Randy Crim hebben kosten noch moeite gespaard om het ons in Lake Jackson naar de zin te maken;we hebben hen hier uitgebreid voor bedankt. Beeldjes, Belgische pralines, een Belgische officierspet, een Gallet uitrukhelm en een schild van de brandweer Bree waren hun deel. Zelf werden we bedankt met een "shipload" aan T-shirts, stickers, koffiebekers, pennen, patches, kalenders en vele andere zaken. Het afscheid was er eentje met een erg persoonlijk karakter;er zijn vriendschappen gesmeed en men nodigde ons dan ook uit om in de toekomst terug te komen. We wisten dat PePe Lucien 20 april jarig zou worden en wilden dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan;hij werd tenslotte 60! Donderdagavond tijdens de afscheids BBQ met het Lake Jackson Volunteer Fire Department hebben we de gelegenheid aangegrepen om Lucien in het zonnetje te zetten. Fire Marschal Randy Crim was in het komplot betrokken en had voor een prachtige verjaardagstaart gezorgd met PePe's foto erop, een brandweerwagen en natuurlijk onze gelukswensen met zijn 60e verjaardag. Behoudens de taart hadden we nog voor een prachtig brandweermodel uit hout gezorgd. Onder valse voorwendselen werd Lucien weggelokt van de BBQ;tussentijds werden de aanwezige brandweermannen en hun familie ingelicht over het heen komen ging. Toen Lucien de grote zaal terug binnen werd gebracht klonk er uit alle kelen het "Happy Birthday to you",ik ken Lucien nog niet lang maar zag wel dat het gebeuren hem aangreep.Missie geslaagd!

Dag 9 : Donderdag 20 april 2006

Donderdagochtend zijn we om 07.00 uur vetrokken uit Lake Jackson; Billy Yates en Mike Harper waren aanwezig om ons uit te zwaaien. Het zou een 2,5 uur rijden zijn naar College Station was ons gezegd;de praktijk leerde dat het ruim 11.00 uur was alvorens we ter plaatse waren. Jeff Saunder, districtchief USAR, was onze gastheer en verwelkomde ons aan gate-B. TEEX bestaat uit twee gedeeltes:de Fireschool en Disaster City. Nagenoeg alle denkbare scenario's kunnen hier onder reele omstandigheden worden beoefend. Ja, vandaag wordt zo een beetje het brandweergedeelte van deze uitstap afgesloten. Maar met een bezoek waar menig brandweerhart sneller van zal gaan slaan zal dit voor de meesten van ons een goede afsluiter zijn. TEEX staat voor Texas Engineering Extension Service, een moeillijk te vertalen begrip. daarom volgende samenvatting : de vestiging die we vandaag bezoeken is :

FVA-Teex1.jpg (80753 bytes)

FVA-Teex2.jpg (85792 bytes)

FVA-Teex3.jpg (117723 bytes)

FVA-Teex4.jpg (48821 bytes)

FVA-Teex5.jpg (93977 bytes)

Brayton Fire Training Field :
De plaats waar opleiding op een realistische, en op grote schaal, en niet te vergeten levensecht, aangeboden wordt. Hiervoor moet je naar Texas Engineering Extension Service’s Brayton Fire Training Field in College Station, Texas komen
Gelokaliseerd juist naast de campus van de universiteit, heel groot en de plaats waar jaarlijks meer dan 45.000 leerling hulpverleners van alle 50 staten en meer dan 45 landen langskomen. Op 132 verschillende specifieke training maquettes wordt aan de leerling hulpverleners alle mogelijke vormen van hulpverlening aangeleerd.
Voor de brandweer alleen zijn er verschillende opstellingen waar met echt vuur opleiding gegeven wordt.

Dag 10 : Vrijdag 21 april 2006

Na onze overnachting in Waco zijn we vandaag, met een tussenstop in het outlet centrum Hillsboro, op pad gegaan naar Fort Worth/Dallas.
Vrijdagavond werd het brandweer gedeelte afgesloten met een bezoekje aan de Stockyards. Het is een authentiek stukje Texas waren in de vroegere jaren het vee werd verzameld en werd doorgevoerd naar allelei bestemmingen. Heden ten daage wordt het drijven van vee door de straten nog tweemaal daags opgevoerd voor de toeristen. De Stockyards zijn een vermaard uitgaansgebied geworden voor Dallas en omstreken.
Er zijn altijd wel gelegenheden te bedenken om een drink uit te brengen; we hadden er ook een paar……PePe's verjaardag(Lake Jackson waar we PePe's verjaardag hebben gevierd was een zogenaamde dry county,alcohol was hier taboe), Filips slagen voor Petrochemie en Bedrijfsbeveiliger. Soms zijn er van die zaken die je op voorhand niet kunt voorzien; we wisten dat we in de persoon van Guido een begenadigd gitarist in ons midden hadden, wat we niet op voorhand wisten was dat hij live zou optreden in de "White Elephant Saloon" op de Stockyards met de bekende Countryzanger Brad Hines. CCR, Steve Miller en vele andere bekenden passeerden de revue het werd een optreden om nooit te vergeten……. Behoudens Guido bleken er nog Europese muzikanten in de zaak aanwezig te zijn. Het betrof een Duits gezelschap uit Beieren. Brad,Guido en de Duitsers hebben vervolgens nog even gejammed………… Als afscheid aan onze gezellige avond in de White Elephant saloon werden we allen op het podium geroepen voor een groepsfoto met Brad.

FVA-Fort Worth1.jpg (93602 bytes)

FVA-Fort Worth2.jpg (70766 bytes)

FVA-Fort Worth3.jpg (107803 bytes)

FVA-Hotel te Fort Worth.jpg (86719 bytes)

Dag 11 : Zaterdag 22 april 2006

Vandaag stond Dallas op het programma;om 10.00 uur werd vertrokken vanuit Fort Worth. Na een 40 minuten rijden kwam Dallas in zicht.

/nl/stages/corpuschristi2006/FVA-Dallas.jpg (83359 bytes)


In het Six Floor Museum is een expositie ingericht over de moordaanslag op wijlen president JF.Kennedy. Vanuit een venster op de zesde verdieping van dit gebouw werd Kennedy met drie schoten door Lee Harvey Oswald op Elm street dodelijk getroffen. Kennedy zou in een hospitaal te Dallas om 13.00 uur overlijden aan zijn verwondingen. De Reunion Tower is een markant punt in de skyline van Dallas; de toren kan bezocht worden een biedt een prachtig uitzicht op Dallas downtown. Aangezien we twee dagen in Fort Worth verbleven en we tijdig uit Dallas waren teruggekeerd op zaterdag was er nog tijd om de Stockyards ook eens bij daglicht te kunnen bekijken. Behoudens als uitgaansgebied staan de Stockyards bekend om zijn rodeo hall;haast elke avond zijn er rodeo's die heel wat Texanen op de been brengen. Waar anders dan in Texas kun je beefribs eten………de gehele groep heeft een poging ondernomen en dat is zeer goed bevallen! Billy Bob's is the place to be in de Stockyards; echter aangezien de volgende dag een lange autorit op het programma stond en Mr.Bob $15 entree p.p. vroeg hebben we besloten hem deze editie over te slaan. Twee dagen Fort Worth/Dallas leverden prachtige momenten op doch ook nu was er weer een tijd van gaan aangebroken…..

Dag 12 : Zondag 23 april 2006
Fredericksburg is in feite een oude Duitse enclave hetgeen heden ten daage terug te vinden is in het straatbeeld.
Aangezien we ons in een Duitse enclave bevonden leek het ons tof een Duits restaurant te proberen. Eenmaal binnen werden we verrast met muziek van Frans Bauer; de naam klnkt wel Duits maar volgens ons is dit toch echt een Nederlander! Het mocht allemaal de pret niet drukken,gastvrouw Gertrude had in Steven direct haar partner gevonden en de schnitsels waren van prima kwaliteit.
Generaal Nimitz welke ten tijde van de slag om de pacific admiraal was is oorspronkelijk geboren te Fredericksburg. Zijn vader heeft in Fredericksburg een hotel/brouwerij uitgebaat welk gebouwd is in de vorm van een vliegdekschip.

Dag 13 : Maandag 24 april 2006

Maandagmiddag omstreeks 12.00 uur hebben we Fredericksburg verlaten en zijn we op pad gegaan naar onze laatste bestemming : "San Antonio". Hier is onze trip door Texas ruim twee weken geleden begonnen en hier zullen we eindigen alvorens onze terugreis naar Brussel aan te vangen. Wie kent niet de naam Davy Crocket en het verhaal over de slag om The Alamo? The Alamo was een missiepost waar Crocket en 8 andere dapperen dagenlang standhielden tegenover een overmacht aan Mexicanen. Ze werden verslagen maar de kreet "The Alamo" leeft voort tot de dag van vandaag. Op het moment wij The Alamo bezochten waren juist de plechtigheden ter herinnering aan de slag bezig;vele aanwezigen waren gekleed in oude uniformen. Een van onze groepsleden, Mario Lampaert, kwam zelfs in contact met een achter- achterkleinkind van wijlen president Washington hetgeen zeker uniek te noemen is.

Dag 14 : Dinsdag 25 april 2006

Ziezo de stage Corpus christi zit erop en iedereen kan tevreden terugkeren naar familie en vrienden.

Reisverslag door Frank Dumez & Filip van Acker

http://fireobservers-in-texas2006.skynetblogs.be/

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fireobservers.org/stageverslag-corpus-christi-2006/