Historiek

In 1995 trok Marc Opstal (beroepsbrandweerman te Zaventem) samen met enkele collega-brandweermannen naar het Amerikaanse Bakersfield in Kern County, Californië. Gedurende een week waren zij er te gast bij de brandweerdienst van Kern County terwijl anderen van de groep bij de ambulancedienst van Bakersfield verbleven.

dyn010_original_460_308_pjpeg_2630634_adfb6abcf40a6f9e3358371b9757f343

Begeesterd door de ervaringen besloot hij zelf een reis te organiseren voor brandweerlieden. De keuze viel op de stad San Diego in het zuiden van de staat Californië. In mei 1996 vertrok een groep onder zijn leiding naar San Diego voor een twaalfdaagse reis met een verblijf bij de brandweer en een bezoek aan een aantal toeristische hoogtepunten in de regio.

De reis werd een succes en samen met enkele van de deelnemers werd het idee verder uitgewerkt en zo ontstond op 10 oktober 1996 de vzw Fire Observers.

ooievaar

In 1997 organiseerde de VZW haar eerste twee stages, meerbepaald in Phoenix, Arizona en Dallas, Texas.

Vanaf 1997 tot 2004 werden er jaarlijks twee reizen georganiseerd. Nieuw bloed in het bestuur bracht de mogelijkheid om vanaf 2004 jaarlijks drie stagereizen te organiseren. Vanaf 2011 werden er jaarlijks zelfs vier stageprojecten ingericht!

Steeds meer en meer geïnteresseerde collega’s sloten zich aan en de ledenlijsten bleven maar groeien. Brandweermannen komende uit alle hoeken van het Vlaamse land konden genieten van onze unieke projecten. Sinds 2001 vervoegde de eerste Nederlandse collega uit de regio Terneuzen de groep, al snel gevolgd door anderen zodat onze VZW ook tot in verschillende Nederlandse provincies bekendheid verwierf.

De kennismaking met de Amerikaanse hulpdiensten in combinatie met een toeristische kijk op de Verenigde Staten, de mix tussen vorming enerzijds en vrije tijd anderzijds blijkt de ideale formule om onze leden te behagen. De bevestiging hiervan zien we in het alsmaar toenemende ledenbestand.

De vzw Fire Observers heeft in het verleden reeds schitterende projecten op haar palmares opgetekend en voorziet dit nog veel meer te doen in de toekomst.

 

 

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fireobservers.org/historiek/