30 000ste Last Post, Ode aan de Ode

mg-15

 

De Last Post zal vandaag voor de 30 000ste keer klinken onder de Menenpoort te Ieper.

Sinds 1928, uitgezonderd de oorlogsjaren, brengen klaroenblazers van de ieperse brandweer elke dag om 20h00 hulde aan de gesneuvelden van het Britse Rijk die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het militaire trompetsignaal staat bij de krijgsmachten bekend als het einde van de werkdag vandaar ook de symbolische keuze gelet op de soldaten die naar het front trokken zonder ooit nog terug te keren naar hun familie.

De klaroenblazers van brandweer Ieper zullen vandaag de 30 000ste keer ode brengen aan de gesneuvelden.

Voor deze gelegenheid werd er enkele maanden geleden een actie opgestart om ode te brengen aan de ode, ode aan de klaroenblazers. De plechtigheid die deze avond zal doorgaan zal misschien iets meer bekendheid genieten via tv maar ook door de talloze brandweerdiensten die vandaag hun respect weergeven aan de collega's van Ieper. Tientallen brandweerdiensten in België zullen deze avond de poorten openen voor het publiek en op hun eigen manier ode brengen aan de ode. De plechtigheid zal op grote schermen kunnen gevolgd worden, er zullen muzikale optredens zijn, men zal groeten brengen,… Niet enkel in België maar ook in verschillende andere landen van de wereld zullen menig brandweerdienst het voorbeeld van de Belgische collega's volgen. We spreken hier over landen zoals Nederland, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Verenigde Staten, India,…

Fire Observers vzw was reeds verschillende keren aanwezig tijdens een Last Postceremonie om respect te betuigen en een krans neer te leggen ter ere van de gesneuvelden. We zullen dit blijven doen om hun offers niet te vergeten en ook om onze collega's van Ieper te eren voor hun jarenlange onverwijlde inzet. Respect en dank u!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fireobservers.org/blog/2015/07/09/30-000ste-last-post-ode-aan-de-ode/