Stageverslag San Jose 2002

San Jose Fire Department's Shark Engine,
named in honor of the San Jose Sharks
of the National Hockey League.

website van San Jose Fire www.sjfd.com

http://stages.fireobservers.org/#16

Gelezen op de website brandweer San Jose:

Belgian Firefighters get shaky welcome!

A group of 10 firefighters from throughout Belgium are in San Jose for a week-long visit with the San Jose Fire Department. An earthquake measuring 4.9 on the Richter scale struck on Monday, May 13, at 10pm, only hours after their arrival. Our guests are pictured here in front of a home on Miller Avenue that suffered a major fire as a result of the quake. Although the home was a total loss, this was the only significant damage in San Jose caused by the earthquake.

Reisverslag

12 mei 2002

Samenkomst aan de Macro in Eke om 8.00 u. Baxterke voert Filip en mij naar Zaventem. We vertrekken met een half uur vertraging, om Bart eens wat eer aan te doen. Bij de controle in Atlanta vertelt de inspecteur dat Filip verkeerd geland is, vanwege zijn petje met opschrift NY… Aan mij vraagt hij of ik mee moet met deze yankee. Hij heeft meedelijden met mij en stempelt vlug af. Sommigen hebben niet zoveel geluk want er is zeer zware controle. Onze aansluitende vlucht heeft een 1 1/2 uur vertraging (cadeau van Bart), zo hebben we tijd om iets te nuttigen. De captain meldt dat hij ter compensatie voor de vertraging zo laag mogelijk zal vliegen boven Yosemite Natural Park ; wat er prachtig bij ligt en de upper Falls zijn goed zichtbaar. Na 15 rondjes boven Frisco staan we eindelijk aan de grond en halen we onze wagen op bij Alamo. We zijn amper 5 minuten op weg of ik zie hoe groot de invloed van onze secretaris is, namelijk de roodlicht microbe. Voor we in het hotel aankomen stijgt de adrenaline bij het zien van een uitrukkende autopomp. Nog een half uurtje TV en daarna onze verdiende nachtrust.

13 Mei 2002

Na een verkwikkende douche nemen we een grandioos ontbijt bij Denny 's. Dhr. Marc Mooney wordt opgebeld maar geen contact. We beslissen om naar Station 26 te gaan dat vlakbij gelegen is. Zeer goede ontvangst en de kapitein verwittigt Marc, maar ondertussen is er een oproep en moeten we met de mannen mee. (BS call). Marc Mooney, die ondertussen aangekomen is op Station 26, vindt ons niet, lichte paniek…
De 911 centrale springt bij, roept op en verwelkomt ons. We rijden eerst Downtown en brengen een kort bezoek aan het gebouw waar alle papierwerk gebeurt op brandweer-vlak en de Fire-Chief en zijn Senior Staff gevestigd is. Tegen de middag aan zijn we in Station 10 waar Marc zijn bureau heeft. Hij vertelt ons dat hij alleen nog Supervisor is voor de PIO functie en anderzijds fungeert als hoofd van onderzoek naar brandstichting.
Na de lunch nemen we de papiermolen en de planning van het weekprogramma door. Het ziet er fantastisch uit ! ! Terug naar Motel 6 om de sleutels op te halen en de Buds koud te zetten, daarna richting Airport. Bart slaagt erin de groep mee te brengen zonder vertraging ! uitzonderlijk maar mogelijk. Dankzij mijn uniform krijgen we bij Alamo een Astro Van zonder extra kosten en zo heeft Bart terug een bezemwagen. Bij het nuttigen van een Bud op onze hotelkamer worden we dooreen geschud ; een aardbeving met een kracht van 5.2 op de schaal van Richter in Gilroy iets verderop.
Direct is alles live te zien op TV. Gelukkig is er weinig schade ; 1 huisbrand door een afgebroken gasleiding.

14 mei 2002

Na ontbijt met Marc doen we alle Stations aan waar we zullen verblijven respectievelijk : 2 – 3 – 1 – 30 en 10 (ter kennismaking). In Station 10 is er beddegoed en wasgerief gesponserd door de Holiday Inn. Afspraak in City Hall waar we worden voorgesteld door de Fire-Chief aan de volledige gemeenteraad. De Burgemeester grapt dat hij hemel en aarde bewogen heeft om die aardbeving voor ons te reserveren. Het is ook Filip zijn plicht om een kleine speech af te steken.
Het bezoek aan het Fire Museum in wording in een grote loods van de stad is fantastisch. We genieten van de oude stoompompen die prachtig werden gerestaureerd en kunnen zelfs meerijden met een Mack Engine uit 1931. Nog een blitsbezoek aan het afgebrande huis van de aardbeving, waar 3 TV ploegen aan het opnemen zijn. Marc, voormalig PIO, wordt door de pers overrompeld en moet een interview geven, ook Filip heeft zich onmiddellijk ontpopt tot populaire TV figuur. Dit wordt uitgezonden om 22.00 u op Channel 2. Drop off in de verschillende stations. Traditiegetrouw koffie bij Starbucks. Daarna nog een rit tot bovenop Alum Rock, waar we een prachtig zicht hebben over San Jose.
Veel pitten is er niet bij want de hele nacht krijgen we BS calls.

15 mei 2002

Wat foto's genomen van Station 2.
Oproep brand in een groot kinderopvangcentrum, gelukkig is er alleen wat rook.
Bart gaat winkelen met de Engine. Ikzelf ga met de truck en crew een controle doen op de brandveiligheid bij Sears. Na een late lunch halen we de mensen van Station 3 en rijden we naar Station 1. We rijden door de stad met de Shark Engine om promotie te maken voor het plaatselijke Shark ijshockey team. We besluiten met een Budje in het supporterscafe van de Sharks. Terug aangekomen in Station 1 krijgen we de gelegenheid om in Barry's rijdende winkel een t-shirt te kopen. Terug opsplitsen naar de verschillende stations.

16 mei 2002

Station 3 en Station 30 zijn vandaag uitgenodigd ; naar een football game in Frisco en zo zijn we met 4 personen minder. Afspraak met Marc om 9.00 u in Station 10.
Bezoek 911 zowel de Politie als de Brandweer. We zijn ook te bewonderen op internet op www .sjfd.org. Na een Mexicaanse lunch is het tijd om Winchester Mystery house te bezoeken. (zie ook folder) Ondanks de zeer strenge maatregelen na 9-11 krijgen we toch toelating om Airport Fire Station 20 te bezoeken. Er wordt ons verteld dat ze geen meter verder mogen rijden zonder toelating van de Tower. Eén van de mannen heeft een prachtige collectie brandweer patches (ongeveer 4000 stuks) vanover de ganse wereld.
Om van alle brandweergeweld wat te bekomen, brengen we een bezoekje aan het San Jose Shopping Center. Filip is duidelijk niet gewoon te winkelen, dit wordt ons duidelijk als we horen welke vragen hij aan de verkoopster stelt… Terug op Station sturen we een mailtje back home. Om 21u33 een oproep van een grasbrand en we pikken wat goede actie mee. Er volgt een zeer rustige nacht, geen oproepen, geen weg-en-weer geloop en in het bijzonder, geen gesnurk. !

17 mei 2002

Samenkomst op Station 10 en samen met Marc naar CDF (California Dept. of Forestry)
Daar blijven we tot de middag. Het station is prachtig gelegen in de bossen op een helling en beneden stroomt de rivier. Het is de eerste week dat het personeel aanwezig is na de winterperiode. De volledige crew geeft een demo, net als het een echte bosbrand zou zijn met water scheppen en alles erop er eraan. Hun toestel is een Vietnam Huey ( Bell UH-1V ) maar volledig aangepast aan hun normen, een nieuw cobra motor erin ; ook de schroefbladen zijn korter en breder. We zijn getuige hoe de piloot het water met uiterste precisie lost recht op doel. Iedereen is onder de indruk van het teamwork én de precisie. In de namiddag kunnen we meerijden met de Battalion Chief naar een oefening op CST (Confined Space Training). Alle drie de heavy rescue eenheden zijn van de partij. We keren terug via de heuvels waar de grote villa's staan van de rijken. (Silicon Valley)
Om 18.00 u komt iedereen samen in Station 1 voor een big diner georganiseerd door Marc. De Fire-Chief heeft zich laten verontschuldigen !…Barry Stallord heeft zijn bestelwagen mee met t-shirts. We krijgen van Marc allemaal een t-shirt, petje en patch cadeau. Er wordt nog vanalles gekocht en zo krijgen we van Barry een mooie koffietas met een brandweerman op. De ladder wordt uitgeschoven om een kijkje te nemen boven de stad.
Gert, die al enkele dagen last heeft van een oorontsteking gaat met Marc mee naar het ziekenhuis, amaai voor de dokters, ze zullen afzien.
We zijn nog maar enkele ogenblikken terug in ons station als een oproep binnenkomt voor huisbrand. Zoals gewoonlijk zijn er wel tien wagens teveel op het toneel en gaat het om een oververhitte kookpot. Op de terugweg krijgen we nog een medische oproep en daarna… een zalige nachtrust.

18 Mei 2002

Marc vergezelt ons vandaag voor het toeristische bezoek aan San Francisco. Gert zijn oor is terug ok maar mentaal is hij wel wat slechter geworden. Vanuit het park hebben we een prachtig zicht op de stad. Het geluk is werkelijk aan onze kant, geen mist, geen smog ! ! ! We hebben een uitstekend zicht op de haven ,de Golden Gate Bridge en Alcatraz. Soulsolito, het Fire-Museum, Fishermans Warf, Pier 39 , het kan niet meer stuk. Op de terugweg nuttigen we nog een drankje in de HIPHUGGER ( waaw !)
Om 03.04 u een oproep voor een huisbrand en wat dacht je ? Jazeker, een houtkachel die wat teveel stinkt.

19 mei 2002

Bart kan een korte periode meerijden met de San Jose Police Department. Inkopen doen met de Engine. Kijkje nemen met de B.C. naar een oefening op Haz-Mat in een chemische fabriek. Oproep verkeersongeval en enkele medische gevallen. Testrit met de nieuwe ladderwagen. Mexican diner. Avondje uit met kapitein Oscar Martinez.

20 mei 2002

Samenkomst in Station 10 voor een bezoek aan de onderhoudsafdeling en het opleidingscentrum. Lunch en een kort bezoek aan een brandweer t-shirt shop in wording. Bezoek aan de administratie en een korte ontmoeting met de Fire-Chief en Senior Staff. Een biertje tussendoor. Filip en Pele eens meegenomen voor een ritje naar Alum Rock en de sjieke villa's. Een platte band van de bezemwagen ! ! Alamo opgebeld. Een depannagewagen komt langs om gewoon het reservewieltje op te leggen. Voor herstel, een andere band of wagen moeten we helemaal terug naar het hoofdkwartier van Alamo. We beslissen om aan de overkant van de kazerne naar een bandencentrale te gaan. Deze blijkt gesloten maar als de hoofdverantwoordelijke opmerkt dat we van de brandweer zijn roept hij een knecht om alles direct te repareren ! Dit alles kosteloos ! ! Wat een gastvrijheid ! !

21 mei 2002

Afscheid van de brandweer, we worden wat softy !… – Nog een laatste gezamenlijk ontbijt met Marc.
1e etappe San Jose Monterey
Prachtig uitzicht op de baai in Montery. De roggen liggen in het ondiepe warme water, seals in de zon en flying turtels in het zand ; daarna 17 Mile Drive in Carmel (ex-burgemeester Clint Eastwood). Alles staat in bloei, de herten lopen tussen de golfspelers.
Old Highway 1 langs de kustlijn met uitzicht op de Pacific is op natuurgebied de max.
Net over de Big Sur houden we halt om aan de Lesse wat te eten. Bij onze laatste halte in Point Piedras Blancas ligt een hele kolonie zeeleeuwen te zonnen. Dierenkenner Pele raakt in discussie over het aantal verschillende soorten ! Was het nu 1 of 3 soorten ? ? ? Sommige zeeleeuwen worden bronstig bij het horen van de roep van onze Gert.
18u45 – aankomst Motel 6 San Simeon.
De barman ziet ons zo graag dat we binnen mogen roken. Onze all-round imitator geeft enkele korte voorstellingen met als hoogtepunt een stuk uit de film D-Day.

22 mei 2002

Hele kleine oogjes aan de ontbijttafel. Bezoek Hurst Castle met zijn uitgestrekt landgoed. Bij de ingang staan de mannen al terug op scherp bij het zien van wat kippetjes en het wordt alleen maar erger (periode van volle maan) Ze hebben al een nieuw club gesticht nl. BOBPT (Belgian Olympic Bird Picking Team) Een korte stop in Morro Bay voor Fish & Ships, maar geen aanvallende meeuwen gezien. Wellicht heeft onze voorzitter een grotere aantrekkingskracht op vogels. Na een lange rit met tussen-stop in Kettlemen City voor een drankje komen we aan in Oakhurst. Tijd nu om te relaxen ; keuze genoeg : sauna, wandelen, TV kijken, eten enz…

23 mei 2002

Vertrek naar Yosemite National State Park. Het is een van de ergste dagen van de reis omdat 'We got a lot of goesting' en dit bij het zien van een kippetje reeds vroeg in de morgen. Prachtige natuur, maar aan de bochten komt geen einde. Eens het park binnen gereden aan de South entrance krijgen we adembenemende beelden te zien die in ons geheugen gegrift staan. Maar omdat we a lot of goesting hebben staan we niet scherp genoeg om de bruine beer te filmen of te fotograferen. Via Bridalveil Creek rijden we op naar Glacier Point. Daarna een rit naar Yosemite Valley, waar teveel kippen zijn en onze hormonen in verwarring brengen. Wandeling via Happy Isles (1230 m) naar Vernal Fall (1538 m) d.i 308 m verschil. Na deze klim werkt het lichaam al wat trager maar de geest is niet tegen te houden bij het zien van enkele kippetjes op de bus. Op onze terugweg zien we nog een vos en krijgen we geluk om nog een beer te kunnen vastleggen op film.
Prachtige dag gehad en tevreden gaan slapen in Fresno.

24 mei 2002

Gezamenlijk ontbijt om de hoek, voltanken en volle bak naar L.A.
Halverwege een Pitstop. Op naar L.A. door de Tejon pas met een hoogte van 4144 ft.
Terwijl we in het superdrukke verkeer in L.A. onze weg banen krijgen we nog een telefoontje van onze goeie trouwe secretaris die eens polshoogte neemt.
Parkeerplaats op Santa Monica pier en een wandeling naar Venice Beach, die bij nader inzien niet goed is voor de mannen aangezien er teveel kippetjes rondlopen, fietsen, liggen, skaten, rolschaatsen, freewielen,…enz. ALARM ! ! ! ! ! Daarna hotel binnen en een wandeling op de walk of shame die veel properder is dan 2 jaar geleden. Het bezoek aan Griffith park valt wat tegen door de smog die boven down town hangt. Na een biertje gaan we rustig de nacht tegemoet.

25 mei 2002

Een gezamenlijk ontbijt at Denny's en daarna exit L.A. Het verkeer valt nog mee, druk maar te doen. Een halte aan een outlet ; waar eigenlijk niemand iets nodig heeft, maar toch iedereen gepakt en gezakt van terugkomt. 16u15 – aankomst in Vegas en de mannen zijn niet meer te houden om erin te vliegen. Het is ongeveer 39°. Vlug douchen en vooruit. Het casino New York New York doet ons iets – met hondertallen T-shirts van Fire Fighters die vastgemaakt zijn op de railing na 9-11. Als eerbetoon wordt even stilte gehouden bij het ophangen van een T-shirt van de Fire-Observers. We gaan aan een buffet eten en laten ons daarna ten volle gaan op de strip. Het is er superdruk ; alle hotels zijn volgeboekt naar aanleiding van Memorial weekend. Drie vierde van de Amerikanen heeft vrijaf ! De gokmachines draaien op volle toeren.

26 mei 2002

Sommige mannen komen zo laat binnen dat ze net tijd hebben om te douchen en zich te verkleden. We vertrekken naar de Hoover Dam, waar sedert 9-11 een zeer strenge controle heerst. Geen enkele bus of vrachtwagen mag er nog langs. De oude winkeltjes zijn verdwenen en er is een reuzegroot welkomstcenter met alles erop en eraan. In de namiddag en ook 's avonds is iedereen vrij. Sommigen gaan zwemmen, anderen nogmaals winkelen, hard rock cafe, wandelen, Hooters, gokken enz.

27 mei 2002
28 mei 2002

05.00 u : D-Day uit de veren en opknappen.
05.45 u : Bagage samenpersen en inladen in de wagens
06.00 u : Vertrek luchthaven
06.20 u : Afleveren huurwagens bij Alamo.
06.30 u : Shuttle naar de luchthaven.
06.45 u : Aankomst in de luchthaven.
07.02 u : Bij het bekijken van de TV monitoren krijgen we argwaan omdat gemeld staat : 'geschatte vertrektijd 11.00u ipv 08.40 u.
07.06 u : Aanschuiven bij Delta Air Lines.
De verantwoordelijke dame vertelt ons dat het vliegtuig electronische problemen heeft (waar hebben we dat nog gehoord.) Een nieuw stuk moet binnenkomen van Salt Lake City, gemonteerd en getest worden.
Onze Bart heeft het weer gedaan. Het wordt tijd dat men hem met andere maatschappijen of andere vluchten laat vertrekken en terugkomen. Dus wachten, wachten, nog een laatste souvenier kopen, wachten.
Als we een ontbijt willen eten in de enige zaak op de luchthaven kunnen we niet : de computer is stuk (een electronisch defect – weeral !), dus een half uur wachten.
Na 1 1/2 uur en een 4-tal pogingen krijgen we toch ontbijt.
10.17 u : Gate 36 : No boarding yet !
11.02 u : Nog altijd niets, wachten en wachten
12.07 u : Inladen vliegtuig.
12.34 u : Airborne : Ter compensatie vraagt de piloot toestemming om laag boven de Grand Canyon te vliegen ; adembenemend mooi. Aangekomen in Harthfield Atlanta is de Connection flight 124 af weg ! !
Delta regelt een vlucht op Manchester : de ATL 224 met aankomst 10.00 u in Engeland.
In transit zone zijn de computers om tiketten te maken stuk ! Ten lange laatste kunnen we toch net op tijd mee met SN Brussels Airlines en landen tevreden om 13.00 u in Zaventem. Door al die toestanden hebben we geen bagage, dus nog wat papierwerk om deze de volgende dagen thuis te krijgen.
Het thuisfront, de ene al wat zenuwachtiger dan de andere pleegde weer 100 tallen telefoons en SMSjes.
Na een Belgisch pintje vertrekken we met z'n allen naar huis.

Zeer geslaagde stage, zowel op brandweer- als op toeristisch vlak. We hadden een goede groep : altijd op tijd en afspraak, veel plezier gemaakt en de nodige dosis energie opgedaan om er in België weer tegenaan te gaan.
In naam van iedereen bedankt aan het bestuur dat zoiets mogelijk maakte.
In het bijzonder een extra dank u wel voor Filip, om het ineen knutselen van deze trip.

STAGE SAN JOSE EXTRA :

Leuze : kippetje
Groepslied : alleen (prod. Ronny King) – bewerking Gert
Wagenlied : Eminem : without my
Favoriete groep : AC DC
Beste natuurspreuk : Er zit een merelaer in de perelaer en under de perelaer e beer camming his hear.

New English :

Breathless : broodloos
Firedept. : vuurdoop
Lijst met andere te verkrijgen bij PeLe.

Francis

                                                   

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fireobservers.org/stageverslag-san-jose-2002/