Stageverslag San Diego 2000

http://stages.fireobservers.org/#8

'Dit reisverhaal is de weergave van de mails naar het thuisfront die werden verstuurd tijdens het verblijf '

14 september 2000
Hallo,

we zijn hier toch aan een computer geraakt in een shopping centrum. Voorlopig is alles ok hier, we zijn in afwachting van de rest van de groep. hopelijk zijn ze allemaal mee, want de berichten uit Belgie zijn niet erg belovend. De medewerking met het korps hier verloopt opperbest. Wij vragen en zij draaien. Enkel de kamer was een beetje vuiler dan we verwacht hadden, we hebben dus deze morgen al een ferme fysieke inspanning moeten leveren om de boel uit te mesten. Op een paar medebewoners na, (kleine beestjes van 5 cm) was het de afgelopen nacht erg rustig.

Voor de volgende week is er al heel wat georganiseerd. zondag bezoeken we een nucleaire air craft carrier, een klein bootje waar er 6000 man kan op leven. Volgende vrijdag wordt het een hele dag Mexico. Een van de captains heeft aangeboden om ons de ganse dag rond te leiden over de grens. Een bezoek aan de bomberos, een brouwerij en de mexicaanse kust staan al zeker op het programma.

Verder is er al een lichte verbetering met onze verkoudheid. We zullen maar veel vitamientjes tot ons nemen en dan word het vanzelf wel beter.


15 september

We hebben van namiddag nog een afspraak om te kijken hoe we de mensen gaan verdelen over de verschillende brandweer stations.Gisteren zijn we al wat gaan rondrijden hier in de stad. We vonden een prachtige plaats waar je van op 128 m hoogte over de volledige stad kan kijken. Fabulous sight. `S avonds hebben we dan het beach gaan verkennen.Schijnbaar is Hollywood naar hier verhuisd want we zijn al op verschillende plaatsen opnames tegen gekomen voor een of andere film. Rond 9.30 zaten we gisteren al tussen de lakens ( of halve slaapzak, want de kamer waar we slapen heeft geen AC, en het was nog behoorlijk warm. Vanochtend waren we al rond 5 uur wakker en hebben we ons rustig klaargemaakt voor het ontbijt.(French slam at Denny`s). Daarna hebben we de kamer wat opgevaagd en zijn we naar down town gereden. Een heerlijke salad deze middag bij Sizzlers en nu zitten we hier in een copy center op de computer te tokkelen. Deze winkel is 24 uur open en op ongeveer 10 minuten van onze verblijfplaats. We zullen dus nog wel eens terug kunnen langskomen.

16 september

Hier wat nieuws vanuit station 35, de sjieke buurt van de stad. We zijn hier met 4 en kunnen meerijden met 1 truck en 1 engine. De drie mannen van Pittem zijn hier bij mij en vanavond rond 9 uur keren we terug naar het training centrum. Tot nu toe nog maar 1 oproep gehad. De anderen zijn ook allemaal verdeelt over de stations. Een vijftal kan blijven overnachten, de rest komt vanavond terug naar het trainingscentrum. Voor morgen wordt het toeristen. In de voormiddag gaan we wat rondrijden en naar Cabrillo, het uitkijkpunt over de stad. Om 1 uur hebben we een afspraak aan de USS …….., een nucleaire vliegdekschip. (6000 man). Daarna gaan we Downtown onveilig maken.

Maandag terug ride along, maar iedereen in een ander station. In de brandweer stations is er overal internet, dus geen problemen om online te geraken.
De plaats waar ik gisteren en eergisteren geweest ben is een copie center ,waar je kan inloggen, maar je krijgt er wel een rekening voor achteraf. ( 5 dollar)

18 september

Hallo,ben weer terug in station 35. Deze keer met drie andere collega`s. Tot nu nog niets gehad en er wordt juist geroepen dat het middag eten klaar is.Gisteren hebben we de toerist uitgehangen, maar meer daarover straks.

18 september,

Hallo,weer een dag in station 35. Het was hier rustig vandaag dus hebben we ons vooral moeten bezighouden met wat rondrijden en oefenen. Er was een leerling hier vandaag die moest leren rijden met de ladder truck. De wagen van +30 m lang met zowel een chauffeur van voor als vanachter. Ze namen natuurlijk de moeilijkste wegen die er waren. Maar ook die met het mooiste uitzicht. We reden een stuk langs de kust, great vieuw. De collega van Waregem werd uiteindelijk vastgemaakt naast de chauffeur vanachter zodat hij nog beter videobeelden kon maken. He had the time of his life.Voor vanavond hopen we op nog wat actie. Het eten staat al te sudderen op het fornuis en het ruikt weer heerlijk.
Morgen bezoeken we de oproepcentrale en in de namiddag gaan we naar Sea World. Het zal weer mooi worden op de Orca show.

Het weer is hier super, 30 a 35 graden. `S morgens en `s avonds is het frisser omdat er dan mist van over de zee het land komt ingedreven. De sfeer in de groep is OK, er moet regelmatig naar de supermarkt gereden worden om de voorraad Budweiser op peil te houden. Als we `s avonds op ons slaapverblijf zijn kunnen we toch doen wat we willen en er zitten een paar goede moppentappers in de groep. We hebben al heel wat afgelachen.

20 september

Hallo,weer een dag voorbij in San Diego. En het was gisteren nogal een dag.De dag begon met een bezoek aan een uniform winkel. Onze voorraad patches is weer aangevuld. Daarna stond een bezoek op het programma aan de 911 centrale. Natuurlijk was iedereen onder de indruk van dit staaltje van moderne communicatie techniek.Na een uitgebreide lunch ( salad bar all you can eat) was iedereen klaar om de toerist uit te hangen. Een namiddag in Sea world. De dieren en de shows waren weer fantastisch.Daarna terug naar onze slaapplaats. Er was wat te vieren. Aurele van Pittem was verjaard en dat hebben we dan maar wat gevierd. We kochten hem een brandweerbeeldje als cadeau en genoten van onze Pizza maaltijd. Natuurlijk werd dit rijkelijk doorgespoeld met Budweiser en Californische wijn. Nadien werd er nog wat nagepraat en werd er beslist om onze collega van Waregem (Phillippe) een kappersbeurt te geven. Zijn baard moest dringend bijgetrimd worden. Er werd heel wat afgelachen. Deze morgen was iedereen dan weer op tijd op voor het ontbijt. Een boterhammetje met choco kan er altijd in. We eten `s morgens allemaal samen in onze slaapplaats kwestie van het budget wat te drukken. We halen een paar broden en smeren onze eigen boterham. Vanaf zaterdag als we terug beginnen reizen moeten we al elke morgen gaan uit eten dus proberen we het nu wat sober aan te doen.
Vandaag is iedereen weer in een brandweerstation. Ikzelf zit hier weer in station 35, samen met Marc, Els en Stefaan. Hopelijk is er wat te doen want de oproepen tijdens de laatste dagen waren er maar weinig goede oproepen. Zo, da`s voorlopig alles

Later ……….
Het is ondertussen vijf uur in de namiddag en nog geen serieuze oproepen. We zijn daarstraks weer een toer gaan maken langs de scenic route. Ook mocht Marc Borra vanachter in de ladderwagen plaats nemen achter. Het stuur om eens even rond te rijden op een parkeer terrein. Hij deed het redelijk goed, maar belandde uiteindelijk toch over de borduur van de aanplanting. Met een schop werd alles terug toegesmeten. We gingen ook langs in een groot diepvries magazijn en kregen twee grote dozen met frisko`s cadeau. Dat zal smullen worden straks. Deze morgen hebben we kip gekocht in de winkel, dus dat staat op het menu voor deze avond. Ik denk dat we hier vandaag zullen blijven tot rond 23.00 uur. Hopelijk gebeurd er nog iets.

Nog later ………
We zijn nog steeds in station 35, we blijven nog tot rond middernacht.Eindelijk een oproep gehad voor vuur.Bleek uiteindelijk een zak popcorn in de microgolf die was beginnen dompen.But we enjoyed the ride.We hebben hier weeral wat afgelachen vandaag, een ijverige amerikaan die nederlandse woorden wilde leren.Hopelijk komt er nog iets van deze avond.

23 september

Hallo, hier is alles goed. Ons verblijf bij de brandweer is voorbij en morgenvroeg, zaterdagmorgen , vertrekken we op de toeristische rondreis.Alle dagen ongeveer 300 km. Morgen Palm Springs, zondag Las Vegas en maandag en dinsdag Hollywood.

Vandaag waren we op bezoek bij de brandweer van Tijuana, net over de Mexicaanse grens. Een redelijk ruige buurt maar onder de bescherming van de plaatselijke brandweercommandant liepen we door de straten van de stad. Er leven daar 1.200.000 mensen opeengepakt in nogal erbarmelijke omstandigheden. Het was eens een ander gezicht dan het rijke Amerika. De commandant bracht ons eerst naar een lokale brouwerij ( met een Tsjech aan het hoofd) waar we enkele biertjes proefde en we een rondleiding kregen. Daarna gingen we naar een restaurant waar de commandant ons middagmaal betaalde en waar we konden eten en drinken wat we wilden. De margeritas vloeiden er rijkelijk. Sinds gisteren is iedereen zo stilletjes begonnen om zijn valies terug vol te proppen en het lijkt er op dat we nu al meer spullen hebben dan toen we hier toekwamen. Voor hen die het wilden konden hun volledig Amerikaans brandweer uniform meenemen dat we hier konden gebruiken tijdens de voorbije dagen. Ze zijn weer echt vrijgevig die Amerikanen. en de lokale winkels werden ook door ons overvallen, op zoek naar enkele brandweer souvenirs.

Dus vanaf nu wordt het rondrijden. Het weer valt nog best mee alhoewel het de laatste twee dagen toch een beetje afgekoeld en bewolkt is. Gelukkig maar, want de regio waar we doorreizen had tot voor twee dagen temperaturen van rond de 40 graden. Die zijn nu gedaald tot een aanvaardbare 25 graden. Ik weet niet of ik nog op het internet kan geraken op de rondreis. Alvast de groetjes en tot volgende week.

27 september


Hallo, hier een laatste bericht voor de thuiskomst.
Vandaag heel de dag Universal Studio. Fantastisch.We hebben ons goed geamuseerd en iedereen was onder de indruk.We hadden ons vandaag in twee groepjes verdeelt. Een vroege auto en een late.Ik had de late dus ik weet niet waar iedereen nu zit. In onze groep zat Aurele met een verrekte spier dus hebben we die maar in de rolstoel gezet. Daardoor moesten we bijna nergens wachten en konden we steeds plaats nemen op de eerste rij. Ook eens leuk om mee te maken.Ik heb juist iedereen aan het hotel afgezet en ga nu nog snel naar een winkel om de voorraad A1 en Thousand Island aan te vullen.
Hopelijk geraken we vanavond op tijd in bed want rond 5.30 moet iedereen klaar staan in de lobby met al zijn valiezen zodat we kunnen beginnen laden en de auto`s binnenbrengen.
Zo, nog 2 nachtjes en dan zijn we er weer.

 

DANKWOORD

Manjes, manjes, manjes.

Voor ik jullie een verslag geef van hoe ik de reis ervaren heb, zou ik graag nog een dankwoord uitbrengen aan de organisatoren.
Zij hebben ons immers een zorgeloze reis bezorgd. Zij stonden steeds klaar om ons geklaag te horen: te warm, dorst, honger, 'k wil zwemmen, …en toch verloren zij hun goede humeur niet. Daarom dit volgende korte gedicht:

Zij brachten ons waar we wilden zijn,
Ook al vonden ze het niet altijd even fijn.

Zij gingen naar Vons achter bier,
En bezorgden ons zo leute en plezier.

Zij zorgden voor het vele eten,
Wij hadden het maar op te freten.

Zij zorgden voor warmte en (nep)brand,
Dat was echt iets naar 'onzen tand'.

Zij bezorgden ons de reis van ons leven,
Wat konden zij ons nog meer geven?

Ik noemde hen wel eens: 'die met hun grote oren',
Anderen noemen hen DE ORGANISATOREN.

Bedankt, Paul Vanlook, Bart Degryse en Filip Van Acker

Verder nog een woord van dank aan Francis, die eigenlijk niet bij de organisatoren hoort, maar die zich toch zeker evenveel heeft ingezet en voor ons heeft gestreken.

Als laatste wil ik nog een persoonlijk woord van dank richten aan alle 'manjes'. Zij hebben mij gedurende die veertien dagen als enige vrouw tussen vijftien mannen steeds gerespecteerd, en mij steeds mijn privacy gegeven.
Daarom wil ik aan iedereen zeggen: VAN HARTE BEDANKT!!!!!

Els Depoorter
 

                               

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fireobservers.org/stageverslag-san-diego-2000/