Stageverslag Fresno 1999

Fresno 1999, California

http://stages.fireobservers.org/#14

Fresno is een provinciehoofdstad, gelegen in de centrale vallei van Zuid-Californië. De stad bevindt zich ongeveer halfweg tussen Los Angeles en San Francisco, en op een relatief kleine afstand van de nationale parken Yosemite en Sequoia – Kings Canyon. Op zich heeft de stad niet zoveel te bieden. Er is een beperkte industrie aanwezig, doch landbouw is de hoofdactiviteit van de streek. Enkele belangrijke spoorlijnen lopen doorheen het centrum, wat gezien de lengte van de passagierstreinen voor de nodige problemen zorgt aan de overwegen. De criminaliteit ligt er relatief hoog. Door de hardere aanpak van de criminaliteit in de grote steden een twintigtal jaren geleden weken heel wat criminelen uit naar het binnenland. De laatste jaren werden echter belangrijke inspanningen geleverd om de stad veiliger te maken, en dit levert nu duidelijk resultaat op.

fresno.gif (15275 bytes)

PERIODE
De stage Fresno ging door van 19 september tot en met 1 oktober 1999. Tijdens deze periode is het in Fresno en omgeving nog zeer aangenaam weer. De temperaturen halen nog gemakkelijk de 25 graden. Regen is in deze dagen zeer uitzonderlijk. We konden dit dan ook aan den lijve ondervinden. Tijdens onze rit naar San Francisco hadden we vrij veel last van mist langsheen de kust. In San Francisco echter konden we genieten van een prachtig herfstweertje.

FRESNO FIRE DEPARTMENT
De brandweer van Fresno heeft het de voorbije jaren niet gemakkelijk gehad. De financiële middelen waren vrij beperkt, en dit resulteerde in gevoelige inleveringen. Het laatste jaar werden echter terug inspanningen geleverd, en dit heeft alvast resultaat. Zo kwam er een tweede battalion chief, een bijkomende truck company en een 10 tal nieuwe voertuigen. Momenteel brengt dit de sterkte op 16 autopompen en 5 ladderwagens per shift, geleid door twee battalion chiefs. Alle autopompen en ladderwagens worden door 3 personen bemand. Wat het uitrukken betreft heeft Fresno best aardige cijfers te presenteren. Er zijn verhoudingsgewijs minder medische tussenkomsten, doch dit wordt veroorzaakt door een betere screening van de oproepen, zodat de brandweer niet mee wordt uitgestuurd voor niet-levensbedreigende medische problemen. Branden doet het regelmatig in Fresno. Men heeft er nogal eens last van pyromanen.

DE REIS
Dit jaar reisden we voor het eerst met Lufthansa. Een keuze die vrij goed bleek. Enig nadeel misschien dat we eerst naar Munchen moesten. De reis verliep echter zeer vlot, en we arriveerden iets vroeger dan gepland in San Francisco. De huurwagens werden naar aloude gewoonte afgehaald bij Alamo en we konden vertrekken naar Fresno, een rit van iets meer dan 3 uur. Bewust vertrokken we vanuit de luchthaven in zuidelijke richting, om het beeld van de stad San Francisco voor het einde van de reis te houden. Na een pauze om te dineren, arriveerden we in Fresno waar we langsgingen in Fire Station 1, alwaar we kennis konden maken met Chief Cabral (Battalion chief) welke onze contactpersoon zou zijn tijdens ons verblijf. Over de activiteiten bij de brandweer hebben we het verder. Hier besteden we nu eerst wat aandacht aan de toeristische uitstappen.

Tijdens ons verblijf in Fresno stonden twee toeristische activiteiten gepland. Een eerste was een trip naar Yosemite park. De brandweer had voor een aantal begeleiders gezorgd en had tevens het nodige materiaal en mondvoorraad mee om een barbecue te houden in het park. Het bleek een prachtige dag te worden. Alvorens de vallei in te rijden stopten we eerst op Glacier point, alwaar er een prachtig uitzicht is over de vallei. Daarna zakten we langzaam af om een goede plek te zoeken voor de barbecue. Tijdens het opstellen hoorden we wat gerommel in de lucht, doch gelukkig bleef het hierbij. Een onweer in Yosemite kan immers heel hevig zijn. Na de maaltijd maakten we een kleine wandeling langs de Vernal waterval. Het bereiken van de top bleek uiteindelijk toch een deftige inspanning te vergen, en duidde al vrij snel de tijd aan om terug te keren. Nog een korte stop in de souvenirwinkel en dan terug richting Fresno. Als tweede excursie stond een trip naar Millerton Lake op het programma. Dit kunstmatig meer is een ideale plaats voor wat waterpret, welke werd verzekerd door de aanwezigheid van enkele brandweerlui met hun speedboot. Deze trip vond plaats in de namiddag en eindigde, hoe kan het ook anders met een barbecue op de oevers van het meer, terwijl de zon langzaam onder ging.

De grootste toeristische uitstappen stonden echter gepland na ons verblijf in Fresno. Op maandag 27 september verlieten we Fresno in de vroege voormiddag en doorkruisten de central valley richting Morro Bay, een klein stadje aan de Stille Oceaan. We arriveerden daar rond de middag en stopten aan een kraampje waar we fish & chips konden eten. Bij het uitstappen was het eventjes rillen, want de temperatuur lag hier een 15tal graden lager dan in Fresno, grotendeels veroorzaakt door de mist die ook een van de belangrijkste attracties van Morro Bay, de Morro Rock, grotendeels aan het zicht ontrok. Na de lunch reden we nog een halfuurtje verder tot aan Hearst Castle. Dit prachtige gebouw, opgetrokken door persmagnaat Randolph Hearst stond garant voor een mooi bezoek. Helaas was het uitzicht, opnieuw door de mist wat minder. Na het bezoek aan Hearst Castle volgden we verder de Pacific Highway One tot aan Monterey. De prachtige omgeving en ligging van deze weg konden we slechts tendele bewonderen. Door de reeds eerder genoemde mist en de rook van de heersende bosbranden was het pas de laatste 20 kilometer voor Monterey dat we het landschap te zien kregen. We stopten nog enkele keren en arriveerden net op tijd aan het hotel om de zon in de Pacific te zien ondergaan.

Op dinsdag 28 september zetten we onze trip naar San Francisco verder. Alvorens naar het hotel te gaan stond een stop op Twin Peaks gepland, alwaar er een prachtig zicht is op de stad. Dankzij het hier schitterende weer, was het uitzicht adembenemend. Op naar het hotel, want de boot wachtte reeds. Snel inchecken en dan op weg. Voor het eerst nemen we de beroemde kabeltram. Deze brengt ons naar de haven. We hebben nog wat tijd over en iedereen kan wat vrij rondlopen, alvorens onze boot naar Alcatraz vertrekt. We bezoeken daar de gevangenis, wat best een aan te raden uitstap is. Terug aan wal is het tijd om de bloemetjes buiten te zetten,….

Woensdag 29 september, onze laatste dag en nog heel veel te zien. Eerste stop is de brandweer. We mogen immers een tochtje doen met de blusboot. De regeling hiervoor blijkt ietwat misgelopen, doch het tochtje komt er toch. Nadien wippen we nog eens in een andere post binnen, op onze weg naar Chinatown, waar we gaan lunchen. Na de lunch halen we onze wagens en bezoeken achtereenvolgens Coit Tower, Lombard Street, Golden Gate Bridge en het Cliff House. Na deze bezoeken stellen we iedereen in de gelegenheid om wat te shoppen.

Donderdag 30 september en tijd om terug te keren. Er rest ons nog een paar uur welke we doorbrengen in een mall, dichtbij de luchthaven. Dan is het tijd om de wagens in te leveren en in te checken, op weg naar huis.

HET VERBLIJF BIJ DE BRANDWEER

Voor de volledige duur van het verblijf werd de groep ingedeeld in 6 groepjes van 2, welke in de verschillende posten werden ondergebracht. Men had voor ons de drukste posten uitgezocht. Om wat afwisseling te hebben stond regelmatig een gezamelijke activiteit gepland. Zo bezochten we de luchthavenbrandweer, het 911 communicatiecentrum, de politie, het training center en de onderhoudsfaciliteiten en namen we deel aan een ontzettingsoefening. Bij de aanvang werden we ook uitgenodigd op het stadhuis, waar we een officieel welkom kregen van de gemeenteraad. Het belangrijkste onderdeel van het verblijf is echter het meerijden naar de echte oproepen, en hier bleven we echt niet in de kou staan. Er waren geregeld tussenkomsten, en naast enkele zware ongevallen, arriveerden we ook geregeld op een brand. De ene al wat groter dan de andere. Een klein onweer dat passeerde zorgde 's nachts voor wat animo en veel over en weer gerij van de wagens. Top off the bill was een uitslaande brand in een vrij grote woning. Jammer genoeg had onze cameraman zijn camera niet mee, want het was een indrukwekkend schouwspel. De laatste avond organiseerden we een farewell dinner, waar ook de leiding van de brandweer op was uitgenodigd. Een afsluiten van een geslaagde stage.

EINDNOOT

Het verblijf in Fresno bleek een echte voltreffer. De ontvangst was er buitengewoon. De inspanningen welke werden geleverd, ook met betrekking tot de uitstappen waren meer dan voldoende. Onze keuze voor Fresno bleek dan ook terecht. Op gebied van interventies was er een goed evenwicht tussen de brandweer en medische tussenkomsten.  De toeristische uitstappen werden heel goed geapprecieerd, alhoewel velen duidelijke tekenen van vermoeidheid begonnen te vertonen. Zoals steeds was het een zeer vermoeiende reis.

Marc

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fireobservers.org/stageverslag-fresno-1999/