Stageverslag Austin 2003

Stage Austin Texas

(van 21 april tot 4 mei 2003)

http://stages.fireobservers.org/#9

Dag 1 (tweede paasdag)

04.00 u vertrek met de Zelzaatse collega's Jurgen en Ilse naar Zaventem waar alle 12 de fireobservers zich om 05.00 verzamelden voor de vlucht naar Frankfurt. Deze vertrok stipt volgens schema om 07.00 u vanaf Zaventem en het was een korte en goede vlucht. Lang en goed was de vlucht van Frankfurt naar Dallas/Fort Worth te noemen. 9,5 uur duurde deze vlucht met nagenoeg geen turbulentie of iets dergelijks. Het feit dat er nog een 60-tal lege zetels waren op de vlucht maakte het ook allemaal veel aangenamer. Vertrek om 09.50 u en aankomst rond 18.00 u. Na het terugzetten van de horloge's met 7 uur hebben we dus nog een hele middag voor de boeg waarin we de twee gehuurde mini-vans oppikken en ons verplaatsen naar Austin; een trip van ongeveer 4 uur doorheen een landschap dat vol stond met Texas wildflowers. Omstreeks 18.00 u arriveren we dan in onze eerste overnachtingsplaats ; een Motel van de Rodeway-inn – keten. Na nog een snelle hap en een drankje kunnen we om 21.30u (04.30 in Westdorpe) in ons bed duiken. De nachtrust is niet geheel zonder oponthoud omdat in Nederland blijkbaar het normale leven gewoon weer begint, wordt ik nog een keer gestoord door een verdwaald telefoongesprek. (volgende nacht staat de GSM uit.)
Dag 2 (dinsdag 22 april)

Na een goed ontbijt in het Star Cafe worden we om 10.00 u ontvangen door de FD officials in de Headquarter alwaar we een safety briefing en de nodige uitleg over het korps krijgen en de Stations waar we gestationeerd worden. Als lunch wordt er een BBQ geserveerd, waarna we alle 12 over de Stations verspreid.

OVERZICHT STATIONS EN OBSERVERS

STATION 01: Luc David EN Patrick Vantroyen BRW NIEUWPOORT
STATION 02: Alain Pyliser BRW NIEUWPOORT
STATION 03: Jurgen De Witte BRW ZELZATE
STATION 06: Eric De Theije BRW WESTDORPE
STATION 08: Brecht Vandeburie BRW GENT EN Peter Hilderson LHBRW OOSTENDE
STATION 14: Erwin Timmermans BRW GENT
STATION 16: Paul Vanlook BRW GAVERE
STATION 18: Luc Verbouw BRW NIEUWPOORT
STATION 22: Ilse Van Assel BRW ZELZATE
STATION 30: Tom Janssen ANTWERPEN

Na het plaatsen van de 5 observers bij mij in de van, ben ik gebleven op Station 6 waar we direct na aankomst begonnen zijn met een medical responce en direct aansluitend een bermbrandje. Op station 6 zijn aanwezig; een engine en de z.g. smoke buster; dit is een grote overdrukventilator op een truck waarop ook water en schuim geinjecteerd kan worden. De avond brengt nog een oliespoor om op te ruimen en omstreeks 10 PM gaan de meesten naar bed. Een "rustige" nacht blijkt achteraf want we gingen slechts een keer weg voor een medische oproep.

Dag 3 (woensdag 23 april)

07.00 U De bel gaat als testalarm en teken om op te staan. Een van de FF gaat aan de slag met breakfast, hij is een mexicaan dus op het menu staan Taco's en de vulling is HOT. De diensten wisselen hier om 12.00 u (biedt voordelen i.v.m. de zaken die men thuis nog doet, hetzij voor of na de dienst en het verkeer is rond middag beter dan in de ochtendspits) Men werkt 24 uur op en 48 af en dus moet voor de andere shift komt de kazerne aan kant, de keuken geschrobt en de Engine gewassen worden.

Na het voorstellen aan de nieuwe shift moeten twee brandweermensen naar station 35 voor een test. De chauffeurs moeten enkele keren per jaar hun stratenkennis bewijzen door een stuk van de stad op een blank papier te tekenen en de straatnamen erbij te zetten.Daarna hebben we boodschappen gedaan voor het avondeten en het ontbijt. Het is bijzonder rustig want om 17.00 u heeft de nieuwe shift nog geen oproep gehad en dat is uitzonderlijk.

DAG 4 (donderdag 24 april)

De dag begint omstreeks 04.00 met een medische oproep en daarna is het voor mij en Paul om 06.00u opstaan, om de andere deelnemers op de stations te gaan ophalen voor een aantal uitstappen. We verzamelden iedereen op station 1 bij Luc en Patrick en gingen vervolgens gezamelijk ontbijten waar de ervaringen van de eerste dagen uitgewisseld worden. Enkele leuke voorbeelden naast het gebruikelijke waren het bevrijden van een hert uit de spijlen van een hek en twee ontsnapte gangsters uit de gevangenis uit de rivier gaan vissen. Een bezoek aan AFR (Airport fire & rescue) was het eerste op het programma. Een modern station met 3 crash-tenders, twee poederwagens en een rescue. Uiteraard werd een demonstratie met de Snozzle van CT niet overgeslagen en na een groepfoto gingen we naar het AFD trainingscentrum. Hier stond een Flash-over training op het programma en na te zijn aangekleed in "Bunker-Gear" werd de container opgestookt. Een Flash-over training waar we bij ons geen gasten in zouden sturen, maar hier was het NO Problem en iedereen ging erin. Binnen werd de Flash-over herhaald tot de lucht op was of men er simpelweg uit moest omdat het ondraaglijk werd. Een zware training waar menigeen op afpikt. Een van onze mensen verbrandde dan ook de handen vanwege een natte handschoen. De verzorging gebeurde in het ziekenhuis wat hier normaal is, men gaat niet naar de dokter. Door het uitlopen op het trainingcentrum, moesten we het bezoek aan de maintenance werkplaats en de 911-centrale uitstellen voor vandaag.
Na het eten van een sandwich werden we om 16.30 u verwacht in Het Capitool (iets kleiner dan dat van Washington DC) van Texas voor een rondleiding. Het bouwwerk ziet er hetzelfde uit als DC. Het gebouw herbergt echter veel meer mensen dan het Capitool in DC, omdat men recent een kantoor heeft bijgebouwd. Het stadsgezicht mocht niet aangetast worden, dus koos men voor een ondergronds kantoor voor de ambtenaren en men kan dus nu 4000 mensen aan het werk houden in hun kantoor. Na dit bezoek hebben we nog een drankje genomen in de 6th street ( $ 3,- voor een pils) en daarna werd iedereen weer netjes afgeleverd bij de stations, behalve Jurgen die in deze move verhuisd is van ST. 3 naar ST. 22 (meer oproepen en zijn vrouw zat daar). Terugkomend op station 6 kwam ook engine 6 terug binnen van een woningbrand; gemist dus.

DAG 5: (vrijdag 25 april)

De nacht brengt een kop-staart botsing met 2 lichtgewonden en een brandlucht in een woning wat achteraf een schroeilucht van vuil op een verwarmingsspiraal bleek te zijn. In de voormiddag werk ik een uurtje aan het reisverslag en zorg dat de camera weer aktief is voor wat komen gaat en dat onze wagen bijgetankt is. Daarna is er een equipment-check van de engine en hierbij gaat alles eruit en wordt getest.
12 uur: De A shift komt weer op dienst en ze beginnen direct met een gaslekalarm wat na verkenning loos blijkt te zijn.Op de terugweg wordt gestopt voor de boodschappen voor het avondeten.Dit avondeten is erg goed. Volgens mij zijn er een heleboel goede kok's in de fire-stations van de USA te vinden. Tussen 19.00 en 01.00 gaat het alarm zes keer en dat is minder dan verwacht want normaal is het op "pay-day" (de dag dat iedereen zijn loon krijgt) de gewoonte om te gaan stappen en feesten. Men komt dan de nodige ongelukken etc. tegen. Wat we wel deden waren: Een barbeque op een balkon van een houten appartementsgebouw, een onwelwording van een vrouw in een kerk, een vrouw die zei bedwelmd te zijn door een tankdop van een dieseltank, een vrouw met hartproblemen in een duur hotel, een valpartij van een oudere man uit zijn rolstoel in het bejaardentehuis en een uitslaande hotelbrand op de zeventiende verdieping, wat later een lichtreclame bleek te zijn die in brand stond. Het "High-rise" alarm wat hiervoor gegeven wordt bracht minstens 10 voertuigen "on scene".
Dag 6: (zaterdag 26 april)

Vandaag verzamelen alle fire-observers weer op Station 1 om daar omstreeks 08.00 u te vertrekken naar Sea-World in San Antonio.De reis kost ons met file en ontbijt ongeveer 2,5 uur, maar dat is een mooie gelegenheid om weer even met elkaar de ervaringen uit te wisselen. De uitrukken zijn van velerlei uiteenlopende aard en je kunt het zo gek niet bedenken of men belt 9-1-1.Enkelen van de groep zijn b.v. met een paar Off-duty fire-fighters van Austin de stad in geweest en hebben het uitgaansleven van Austin geproeft (letterlijk en figuurlijk). Dit laatste moet je ze zelf maar vragen, dan krijg je de mooiste verhalen. Sea-World is een prachtig animatiepark waarbij kosten nog moeite gespaard zijn om een goed stukje entertainment voor de goed betalende toerist te verzorgen. De Orca's (Killer Whales) hebben op mij persoonlijk de meeste indruk gemaakt, maar natuurlijk zijn de andere dingen (zeehonden, rollercoasters, haaien, ski-show, waterbanen, dolfijnen, etc. etc.) ook hartstikke leuk. Nadat iedereen voldaan terug bij de uitgang is zijn we om 16.30 u vertrokken richting Austin waar we om 18.30 u verwacht werden op het gala diner van de Austin professionel association of firefighters (Union). Hier worden de jaarlijkse onderscheidingen uitgereikt aan mensen die iets speciaals gedaan hebben voor het Fire-department of de medemens. Het was te doen in het hotel Hyat waar we eerder de lichtreclame geblust hadden. Eenmaal binnen bleek het een erg deftige bedoeling te zijn met voldoende te eten en te drinken. We waren er niet echt op gekleed maar wel welkom en iedereen vond het blijkbaar leuk dat we er waren. Omstreeks half 10 zijn we weggegaan uit dit hotel en werd iedereen afgeleverd bij de Stations, sommige bij hun eigen station en sommige in de stad, maar in ieder geval zat de taak van Paul en mij erop en kon iemand die vervoer nodig had een taxi bellen. Na de oproep om 23.45 u voor een onwelwording van een man ben ik naar bed gegaan en er nog een keer uit geweest om 02.00 u voor een kind van 3 jaar met ademhalingsproblemen. (bij aankomst lijkt het meeste voorbij, maar de moeder was nog stevig in paniek.)
Dag 7 (zaterdag 26 april 2003)

We worden vroeg gewekt door de alarmering voor een bewusteloze bejaarde man in een bejaardentehuis en als we daar komen ligt deze persoon geheel tussen de muur en de WC met z'n nek in een rare positie; het kost veel moeite om dit tot een goed eind te brengen en heel waarschijnlijk zal beschadiging van de wervelkolom wel een feit zijn. Tijdens het ontbijt wat we aansluitend nuttigen krijgen we het volgende alarm voor een onwelwording van een vrouw, ook zij gaat naar het ziekenhuis voor onderzoek en wij gaan terug om verder te ontbijten. Schoonmaken, afwassen, tanken en equipment-check zijn de dingen die op het programma staan voor deze morgen. De rest van de dag blijft het rustig in Station 6 maar zo te horen hebben de andere stations het druk met o.a. een tweetal waterongevallen en een oefening met Radioaktieve stoffen. De meesten van de groep zijn dus toch nog redelijk actief op zondag.

Dag 8 (maandag 29 april 2003)

Acht uur en terug verzamelen in station 14 voor weer een drukke dag. Deze morgen tijdig vertrokken na een drukke nacht. Na twaalf uur nog een drietal oproepen waaronder dan toch het eerste brandje. Een afvalcontainer-brandje dat snel onder controle was. Het zorgde er wel voor dat het slaapritme volledig om zeep is, dus de eerste nacht van volledige rust zal morgen zijn in San Antonio. Het verhaal deze morgen begon na het ontbijt bij het nieuwe communicatiecentrum dat nog in opbouw is. Een beetje seros 2 maar dan 5 keer groter. Allemaal de laatste technologie dat vanaf eind 2003 alle diensten van de stad zal toelaten alles te coördineren in de stad. Daarna ging het naar het HQ voor de meeting met de chief. Na het in ontvangst nemen van een paar goodies van de FD (we werden allemaal ere burger van de stad Austin en kregen de sleutel van de stad) werden onze geschenken overhandigd met de gewoonlijke woorden van dank. Na nog een gemoedelijke babbel met de chief ( hij was vooral geïnteresseerd hoe er eventueel nog geld kon bespaard worden) stonden we klaar voor onze duck tour. Ondertussen was er een cameraploeg opgedaagd en werden er een paar interviews afgenomen. Ze zonden ongeveer twee minuten uit op het nieuws die avond. Na nog een tussenstop op het kantoor van de union, die deze uitstap aanboden, en met de chief aan boord van de boot/ voertuig vertrokken we voor een rondrit langs de firestations down town. Bij het eerste station stond de crew ons op te wachten, en kregen we een verfrissing aangeboden. Achter hun voertuig stonden een paar mannen opgesteld die ons met de tuinslang begonnen nat te spuiten, zij wisten natuurlijk niet dat hun chief ook in de boot zat. Gelukkig is het hier warm genoeg dus tegen de volgende stop was bijna iedereen al terug opgedroogd. Verder naar een lokaal cafe-restaurant, waar we de lunch, met de nodige glazen bier, aangeboden kregen van de vakbond. Daarna vertrok de chief terug naar zijn kantoor en reden wij verder naar het meer, waar het voertuig te water gelaten werd. De chauffeur liet het vaartuig echter met zo'n vaart te water, dat de voorruit brak en hij een hele golf water over zich heen kreeg. Hilariteit alom, enkel de driver kon er niet echt mee lachen, hij kon het gaan uitleggen bij de firma. Enfin, we geraakte toch heelhuids allemaal terug op het droge, waarna we terugkeerden naar HQ. Rond drie uur was alles afgelopen, en werden er nog een paar winkels bezocht om de eerste nodige aankopen te doen. Rond zes uur allemaal verzamelen in station 1 om naar onszelf te kijken op het avondnieuws. Het werd even wachten maar uiteindelijk schitterden we toch allen in het twee minuten durende filmpje, maar slechts 1 van de geïnterviewden werd getoond. He what, we are celebreties now. Daarna werd iedereen opnieuw naar de stations gebracht voor de laatste nacht, zodat we morgen aan het tweede deel van ons verblijf kunnen beginnen.
Dag 9 (dinsdag 29 april 2003)

Na het afscheid nemen in station 6 beginnen Paul en ik aan de trip langs de rest van de Stations om iedereen te verzamelen in station 1. Hier is ook Bruce Taylor ,die de laatste 7 dagen zorg gedragen heeft voor het welzijn van de fireobservers. Omstreeks 11.00 u is het tijd voor afscheid en hierna beginnen we met z'n allen aan de tocht naar San Antonio waar we omstreeks 13.00 u arriveren. Na een gezamenlijke lunch staat "The Alamo'op het programma. Hier ligt een rijke historie over de oorlogen en gevechten welke hebben plaatsgehad in dit deel van Texas. Een rondrit met een van de bussen door de stad en een bezoek aan een Mexicaanse markt staan verder op het programma van deze middag. Inchecken gebeurd omstreeks 17.00 u en om 18.30 u wordt opnieuw naar de stad vertrokken om de sfeer te proeven van de wereldberoemde en erg mooie "river walk". The River Walk is een door de stad lopende rivier met aan beide zijden restaurants, shops, etc. etc en is bij avond erg mooi verlicht wat een enorme sfeer geeft.

Dag 10 (woensdag 30 april 2003)

Om 08.00u wordt vertrokken met z'n allen naar Houston (niet voor een ieder even simpel) voor een bezoek aan Het Johnson space-center van de NASA. Hier vertoeven we met de groep van 13.00 tot 17.00 u . Hier krijgen we o.a. de Apollo 18 te zien, welke wel gebouwd maar niet gelanceerd is i.v.m. het starten met het space-shuttle project. Het is een enorme raket welke voor het publiek tentoongesteld is. Verder nemen we een kijkje in het oude vluchtleidingscentrum van waaruit alle Apollo en enkele space-shuttle reizen begeleidt werden. De films en tentoonstelling in het hoofdgebouw zijn al even indrukwekkend dan de rest van het genoemde. Zo wordt de lancering van de space shuttle met lawaai en rook ondersteund, zodat je het gevoel krijgt werkelijk te vertrekken naar de ruimte. Na dit bezoek reizen we verder naar Galvaston, aan de golf van Mexico, waar we na het inchecken in The Sand Piper motel, eerst het strand opzoeken voor een potje Rugby. Deze avond wordt er een van bier, cola en "fried chicken" en vooral veel moppen tappen aan het zwembad. Tussen 22.00 en 24.00 u verdwijnt een ieder geleidelijk van het zwembad naar de kamer voor de nachtrust.

Dag 11 (donderdag 1 mei 2003)

De dag begint weer om 08.00 u en na een gezamenlijk ontbijt wordt er vertrokken voor de tocht naar Dallas. Een tocht die afgewisseld met diverse stops om te shoppen tot 18.00 u duurt. We ariveren juist als er een enorme plensbui over de stad trekt. S'avonds na het opfrissen in ons hotel in Arlington wordt er nog naar Fort Worth gereden, voor een goede steak in de z.g. Stockyard station. Een authentiek plaatsje waar cowboys, lasso's en koeien de normaalste zaak van de wereld zijn. Omstreeks 22.00 u hebben een aantal van de groep het wel gezien en zoeken het hotel op. Een ander deel zet nog een stapje in de wereld en komen enigszins later ook in het hotel.

Dag 12 (vrijdag 2 mei 2003)

De dag begint ondanks alles toch weer op tijd en voor de meeste is dit met shoppen, de ene heeft nog boots nodig, de andere souvenirs en de derde nog een hoed, dus wordt iedereen gebracht waar men wil voor de boodschappen die ze nodig hebben. Om 11.00 uur wordt er weer verzameld bij het hotel om gezamenlijk naar Dallas te vertrekken.Tussen de imposante gebouwen en de drukte van de stad wordt er tijd gemaakt voor een bezoek aan de plaats waar John F Kennedy in 1963 vermoord werd. Hij werd doodgeschoten door een man welke zich verschuilde op de zesde verdieping van een pakhuis en waar nu een museum (the Sixt Floor) over zijn leven en dood is ingericht. Na het gezamenlijk avondeten (chinees buffet) wordt de avond op verschillende locaties doorgebracht, naar ieders eigen wil.

Dag 13 (zaterdag 3 mei 2003)

S'morgens wordt nog een bezoek gebracht aan het Texas Fire museum waar we een vijftiental oude wagens aantreffen in de voormalige onderhoudswerkplaats van de brandweer van Dallas, welke nog steeds beschikbaar staat voor een club enthousiastelingen welke hun eigen voertuig(en) hier kunnen stallen en draaiende houden.Deze ochtend is het hun jaarlijks treffen van mensen die een oud voertuig hebben aan een kreek op 2 mijl afstand en daar gaat vervolgens onze trip heen.Daar aangekomen treffen we een 25-tal werkende en pompende historische brandweervoertuigen aan van wie de een nog mooier is dan de ander. Het is werkelijk een lust om dit oude materieel nog zo z'n werk te zien doen en dit allemaal dankzij een handvol hobbyisten.Na de rest te hebben opgepikt gaan we gezamenlijk eten (chinees buffet) en vervolgens gaat het richting het vliegveld waar we eerst de wagens moeten inleveren en daarna inchecken. In een overboekt vliegtuig is dankzij de reservering plaats voor ons twaalven en kunnen we stipt om 15.30 u aan de 9,5 uur durende vlucht beginnen. Na de tussenstop op Frankfurt arriveren we uiteindelijk op 4 mei om 10.12 u op het asfalt van Zaventem. De reis is goed verlopen en de mededeling aan onze wachtende familie en vrienden kan dan ook zijn : Voor herhaling vatbaar.
Eric de Theije & Paul Vanlook

 

Over deze stage vindt je ook een verslag op de website van www.brandweernieuwpoort.be


Algemene info in verband met deze stage

Austin is de hoofdstad van de staat Texas, de tweede grootste staat van de verenigde staten met 19.439.300 inwoners.

De brandweerdienst van Austin heeft een verzorgingsgebied van 234.1 square mile met en inwonertal van 662.967 inwoners

Het aantal hulpoproepen was in 2001 meer dan 60.000. Ongeveer 60 % hiervan waren medische tussenkomsten, omdat ook in Austin elke engine voorzien is van een EMT (emergency medical technician) en de nodige medische apparatuur

De dienst kan beschikken over 979 geuniformeerde en 63 burgerwerknemers.

De brandweerdienst heeft een drietal shifts (A, B, en C) met elk een division chief aan de leiding. Een division is verdeeld in Batalions met aan de leiding een Battalion chief voor de dagelijkse leiding.

De brandweermensen van Austin werken 24 uur en zijn daarna 48 uur thuis. De shiftwissel is s'middags om 12 uur.

AFD heeft 39 brandweerposten (stations) met hierin ondergebracht 38 engines, 11 trucks, 3 rescue units, 9 air/fire/resque units, 2 quints, 4 boats, 13 brush trucks/ tankers

Toeristische infomatie over de bezochte plaatsen

Texas

(Lone Star State) Staat in de VS, begrensd door Mexico, Golf van Mexico, Louisiana, Arkansas, Oklahoma en New Mexico; 691.030 km2, 18.031.000 inw. (1993).
De hoofdstad: is Austin, onze stageplaats.
Texas is de grootste staat na Alaska. De grootste steden in Texas zijn Dallas en Houston.In het westen bevinden zich de Rocky Mountains (met een continentaal klimaat), vervolgens de Great Plains en de kustvlakte tussen de monding van de Rio Grande en Sabine (waar een subtropisch klimaat heerst).Er zijn nog ongeveer 40.000 Indianen over. De grootste bevolkingsgroep van de staat zijn de Hispanics (Spaanstaligen, vooral Mexicanen), die ongeveer een kwart van de bevolking vormen. Spaans is dan ook een veel gebezigde taal. Zwarten vormen ongeveer 13% van de bevolking. Het aantal inwoners groeit snel, meer dan twee keer zo snel als het gemiddelde van de VS. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door immigratie, zowel uit Mexico en Midden-Amerika als uit het noorden van de VS (pensioenmigratie).De agrarische sector levert vooral katoen en granen. De staat is zeer rijk aan delfstoffen: olie en aardgas (helft van de voorraden van de VS), broom, asfalt, grafiet, magnesium, zwavel en zout. Zeer uitgebreide industrie (m.n. olieraffinage). De belangrijkste havensteden zijn: Houston (tevens het ruimtevaartcentrum), Beaumont en Port Arthur.Voor de komst van de Europeanen woonden enkele Indianenvolken in het gebied. In 1519 werd het bezocht door de Spanjaard Alonso de Pineda; vanaf 1685 kwam de kolonisatie goed op gang. Het gebied was Mexicaans tot 1836; daarna werd het de Republiek Texas. Die trad in 1845 als staat toe tot de Unie. Texas had in de jaren tachtig (20e eeuw) te lijden onder de oliecrisis. Een aantal spaarbanken ging failliet.

Dallas

Een van de te bezoeken steden in de Amerikaanse staat Texas; met 1.022.500 inw. (1992). Het is de op een na grootste stad van Texas en de op acht na grootste stad van de VS. De stad is een groot Handels-, financieel en distributiecentrum met daarnaast elektronische, vliegtuig-, ruimtevaart-, kleding- en machine-industrie, uitgeverijen en drukkerijen. Dallas telt de meeste banken en verzekeringsinstellingen van het zuidwesten van de VS.. De stad heeft een eigen luchthaven, Dallas-Fort Worth Airport; waarlangs wij vliegen..Vanaf de 17e eeuw trokken Franse handelaren hier rond, maar de eerste nederzetting werd in 1841 gesticht door de Brit J. Bryan. Vijf jaar later werd een dorpje gesticht dat werd vernoemd naar vice-president George Dallas. In 1890 de grootste stad van Texas, die vooral dreef op katoenhandel. In 1930 werden de enorme East Dallas-olievoorraden ontdekt. Dallas kende een spectaculaire bevolkingsgroei na WO II, o.a. als gevolg van de vestiging van de vliegtuigindustrie. President Kennedy werd hier op 22 november 1963 doodgeschoten.

Houston

Houston ligt ten westen van Galveston Bay aan het Houston Ship Channel; met 1.690.200 inw. (1992) de grootste stad van de staat Texas en de vierde van het land. Houston is een belangrijke handels-, financiële-dienstverlenings- en industriestad. Machine-, textiel-, petrochemische en chemische industrie. Olie- en suikerraffinaderijen. Zijn allen gemeengoed en de grootste exportproducten zijn: aardolie, chemicaliën, katoen en rijst.De zetel van NASA en een viertal universiteiten.zijn in Houston gevestigd. De stad is gesticht in 1836.

Ligging en klimaat
Houston, kern van de grootste agglomeratie van Texas en hoofdstad van Harris County, ligt in het zuidoosten van deze staat, op ruim 80 km ten noordwesten van de Golf van México en 50 km westelijk van de Galveston Bay.De stad bevindt zich in een gebied met een subtropisch klimaat, dat sterk beïnvloed wordt door de nabijheid van de Golf van México. De overheersende windrichtingen zijn zuid en zuidoost; in de nazomer komen soms cyclonen voor, die bij Houston echter hun grootste hevigheid meestal verloren hebben.
Geschiedenis
De stad heeft haar opkomst te danken aan de katoenexport en haar enorme 20e-eeuwse groei aan de olievondsten in het zuiden van Texas.Houston is een voortzetting van de nederzetting Harrisburg, die in 1836 door de Mexicanen werd vernietigd. Bij de wederopbouw noemde men de nieuwe stad, die kort daarop tot hoofdstad van Texas werd uitgeroepen en dat tot 1938 zou blijven – naar Samuel Houston (1793-1863), de generaal die Texas onafhankelijk van Mexico wist te maken en later tweemaal president van de republiek Texas zou worden. De stad lag bij de samenvloeiing van twee riviertjes, White Oak Bayou en Buffalo Bayou, welke laatste al direct gebruikt werd als afvoerweg van de in het gebied verbouwde katoen.Door de komst van de spoorwegen in 1870 (in 1882 arriveerde eerste transcontinentale trein in Houston) werden de afzetmogelijkheden aanzienlijk vergroot en rond 1900 was de stad een van de belangrijkste handelscentra voor katoen.Na 1900 werd de ontwikkeling van Houston versneld door de ontdekking van aardolie in het zuiden van Texas en door de aanleg van het Houston Ship Channel. Houston had door zijn landinwaartse ligging het voordeel, dat de haven minder te lijden had van de in dit gebied voorkomende orkanen. De beschikbaarheid van vlak land voor industrievestiging en het aanbod van uit de, zich mechaniserende, landbouw afvloeiende arbeidskrachten maakten Houston tot het eerste aardoliecentrum van Texas. In WO I werden de eerste raffinaderijen gesticht. Na 1940 deed zich een tweede periode van expansie voor, toen de oorlogsproduktie de metaalindustrie (o.a. scheepsbouw) en de (petro)chemische industrie enorm deed groeien.De bevolkingsontwikkeling van Houston is zeer spectaculair geweest: in 1850 was het een plaatsje van maar 2.400 inwoners, in 1900 waren dit er al 45.000, in 1960 938.000 en in 1965 1,1 miljoen. Het inwonertal van de stad zelf was in 1992 1,7 miljoen, dat van de stedelijke agglomeratie waarvan Houston de kern vormt, is nog bijna een 2 miljoen groter. De bevolking is gemiddeld jong en telt veel technici en hoger personeel, mede doordat in Houston het Manned Spacecraft Center van NASA is gevestigd. Het aantal industriearbeiders in de stad is betrekkelijk gering.

Economische functie
Houston is een belangrijk knooppunt van wegen en spoorwegen en beschikt verder over een groot vliegveld, Houston International Airport, en enkele kleinere vliegvelden voor het binnenlands luchtverkeer.In de eerste plaats is Houston echter een van de belangrijkste handelshavens van de VS. De stad is door het in 1914 geopende Houston Ship Channel (90 m breed en 10 m diep) met de Galveston Bay verbonden, die een schakel vormt in de Intracoastal Waterway, een stelsel van kanalen en andere waterwegen evenwijdig aan de oost- en zuidkust van de VS.Het is het grootste centrum van het land op de gebieden van olieraffinage, petrochemische (plastics en synthetische rubber) en chemische industrie (kunstmest en insekticiden) en produktie van oliewinningsuitrusting. De vele in het gebied aangetroffen bodemschatten en de vele in de omgeving geproduceerde landbouwprodukten hebben Houston tot een van de grootste handelscentra van het zuiden van de VS gemaakt. In de industriële sector neemt een gevarieerde petrochemische industrie de eerste plaats in (de capaciteit van Houstons olieraffinaderijen is ca. eenderde van de totale capaciteit van de VS), gevolgd door de metaalindustrie, die machines en uitrustingen voor de olie- en gaswinning levert. Een meer recente aanwinst is de produktie van aluminium. Ook rijstpellerijen en produktie van papier, ijzer en staal, en textiel zijn van belang.Vroeger legde de industrie zich voornamelijk toe op halffabrikaten, die elders verwerkt werden; thans worden de meeste produkten ook in het gebied rond Houston verwerkt. De industrievestigingen zijn voornamelijk langs de beide oevers van het Houston Ship Channel gevestigd, ten oosten van de haven, Port of Houston. Een wijd vertakt net van pijpleidingen voorziet raffinaderijen en fabrieken van grond- en brandstof.

Ruimtelijke structuur en stadsbeeld
De groei van de stad heeft vooral in het automobieltijdperk plaatsgevonden. Het gevolg is geweest een enorme en oncontroleerde horizontale uitdijing (urban sprawl). Door het ontbreken van een samenhangend stadsplan vertonen de buitenwijken een chaotisch bebouwingspatroon, gekenmerkt door concentraties van nieuwbouw langs snelwegen, met daartussen open plekken. Zo'n gespreide en ongeplande bebouwing maakt openbare voorzieningen erg kostbaar en het openbaar vervoer onrendabel.De agglomeratie groeit vooral uit in zuidelijke richting, waar de kusthavenplaatsen Galveston (59.000 inw. in 1990), Baytown en Freeport liggen.

NASA

(National Aeronautics and Space Administration)Dit te bezoeken overheidsorgaan is in de VS, opgericht in 1958 en is verantwoordelijk voor niet-militaire Amerikaanse ruimtevaartactiviteiten. De NASA bereikte haar bloeiperiode in de jaren zestig, tijdens het Apollo-programma. Hoogtepunt vormde de landing op de maan (20 juli 1969). De ramp met de spaceshuttle Challenger in januari 1986 vormde de eerste van een lange reeks tegenslagen, waardoor NASA aan geloofwaardigheid inboette. Pas dankzij de opzienbarende successen van o.a. de Hubble Space Telescope nam de populariteit van de NASA weer toe. De belangrijkste lanceerbasis is Cape Canaveral (Florida); vluchtleidingscentra: Pasadena (Calif.) en Houston (Texas).

San Antonio

Ook een te bezoeken stad op ons programma is San Antonio; 966.400 inw. (1992). De vijf militaire bases zijn de grootste werkgevers van San Antonio. Gebouwen uit de koloniale tijd. B.v. het te bezoeken The Alamo (david Crockett), Gesticht door Spanjaarden (1718); later Mexicaans. Sinds 1837 bij Texas.

David (Davy) Crockett

(1786-1836) Amerikaans pionier en politicus, maakte o.a. naam in de oorlog tegen de Creek Indianen (1813-1814). Had tweemaal zitting in het Congres. Sneuvelde in de slag bij de Alamo tegen de Mexicanen onder Santa Anna (1836). Was tijdens zijn leven al legendarisch als squatter en Indianendoder.

                                austin09.jpg (42942 bytes)                   

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fireobservers.org/stageverslag-austin-2003/