Categorie archief:

jan 29 2018

VZWeetje jaargang 23, nr. 1

 

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

jan 28 2018

Mandaatsverkiezingen Raad van Bestuur

Op de bijeenkomst van de Algemene Vergadering dd. 28 januari 2018 vond de verkiezing plaats voor de mandaten van de Raad van Bestuur voor Fire Observers vzw.

Gelet de statuten is de functie van Voorzitter voor het leven en bijgevolg blijft Marc Opstal werkzaam in deze functie.

Voor de bestuursmandaten van Secretaris/Penningmeester en Ondervoorzitter waren er twee kandidaten. Jan Van Cauwenberghe werd verkozen tot Ondervoorzitter. Carl Verstrepen werd herverkozen als Secretaris/Penningmeester. We wensen hen van harte gefeliciteerd en veel succes in hun nieuwe mandaten.

Filip Van Acker bood zijn ontslag aan als Ondervoorzitter en Werkend Lid voor Fire Observers vzw. De Algemene Vergadering aanvaarde zijn ontslag.

Eric De Theije bood zijn ontslag aan als Werkend Lid voor Fire Observers vzw. De Algemene Vergadering aanvaarde zijn ontslag. Het voltallige bestuur wenst Filip en Eric te bedanken voor hun inzet en wenst hen verder alle succes toe voor hun nieuwe uitdagingen in de toekomst.

jan 06 2018

Lidmaatschap 2018

 

We zijn al ver een weekje in het nieuwe jaar, ik hoop dat iedereen ondertussen bekomen is van de eindejaarsactiviteiten en rijkelijke feestmaaltijden.

Het voltallige bestuur van Fire Observers vzw wenst aan ieder van jullie en jullie families het allerbeste toe voor een gezond en veilig 2018!

Traditioneel moeten we ons met een nieuw jaar ook in regel stellen met het lidmaatschap. De hernieuwing voor het lidmaatschap 2018 gaat door gedurende de eerste 3 maanden van het jaar. Dit wil zeggen dat elk lid een hernieuwing moet doen en het lidgeld ons bereikt moet hebben voor 1 april 2018. Als we tegen die datum geen hernieuwing en lidgeld ontvangen hebben, worden jullie van de ledenlijst geschrapt en verliezen jullie bijgevolg je plaats in de rangschikking.

Leden die zich hebben aangesloten na 1 september 2017 moeten nu geen hernieuwing meer doen, zij zijn automatisch in orde met hun lidmaatschap voor 2018.
Dezelfde regel is van kracht voor leden die reeds een hernieuwing hebben uitgevoerd na 1 september 2017.

Nieuwe leden kunnen zich uiteraard ten allen tijde aansluiten.

Het lidgeld voor 2018 blijft ongewijzigd en staat vast op € 20,00.
Alle betalingsmodaliteiten en verdere info kunnen jullie terugvinden op de website. Indien je dan nog vragen hebt kan je die steeds per mail naar het secretariaat sturen.

Jullie status en rangschikking op de ledenlijsten kunnen jullie ook altijd ten allen tijde terugvinden hier op de website.

jan 02 2018

Nieuwjaarsboodschap

Met veel enthousiasme laten we 2017 achter ons en stappen we het jaar 2018 binnen. 2018, een jaar waarin we terug mogen uitkijken naar 4 mooie stages.

In het voorjaar staan Shreveport, Louisiana (voor een tweede maal) en St. Louis , Missouri (de poort naar het westen) op het programma. In het najaar trekken we naar Fort Lauderdale, Florida en Prince George’s County, Maryland. Ondertussen leggen we uiteraard reeds de eerste contacten voor 2019 !

 

Een aantal van onze Amerikaanse collega’s vonden de voorbije jaren de weg naar België, maar in mei 2018 verwachten we voor het eerst een “groep” Amerikanen. Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog komen verschillende brandweerlieden over, die tevens ook deel uitmaken van Pipes & Drums bands en/of Honor Guard, om deel te nemen aan enkele vieringen en officiële plechtigheden, zoals ondermeer de Memorial Day Ceremony op het Flanders Field American Cemetery & Memorial te Waregem. Als VZW zijn we vereerd hieraan onze medewerking te kunnen verlenen.

In de komende weken en maanden zullen we jullie uiteraard het ganse schema bekendmaken voor het bezoek van onze Amerikaanse vrienden. Er zal uiteraard mogelijkheid zijn om bepaalde evenementen bij te wonen, hierover dus later meer.

Rest me enkel nog jullie het allerbeste toe te wensen voor een prachtig en veilig nieuw jaar!

 

Marc Opstal

Voorzitter

nov 01 2017

VZWeetje jaargang 22, nr. 4

 

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

sep 01 2017

Stages 2018

Zonet werden de stageprojecten voor 2018 bekendgemaakt!

Traditiegetrouw maken we onze stages voor het komende jaar bekend op 1 september en gaat ook de inschrijvingsperiode van start. Alle leden kunnen zich kandidaat stellen voor de stages 2018 en dit tot 30 september 2017, 24h00. Nadien zal de selectie gebeuren aan de hand van het deelnamereglement.

In 2018 beginnen we met een oude bekende, namelijk Shreveport, Louisiana waar we in 2011 reeds te gast waren. Een relatief klein korps doch één met het nodige aantal oproepen welke is gebleken tijdens de vorige stage aldaar. De stage zal afgewerkt worden met een toeristische rondreis doorheen de staten Lousiana, Mississippi, Alabama en Florida.
De tweede voorjaarsstage zal doorgaan in mei en dan zijn we voor de eerste maar te gast bij de brandweerdienst van St Louis, Missouri. De stad werd eerder reeds aangedaan als toeristische stop en daardoor stond dit korps ook al een tijdje op onze wish list, in mei komt die wens dan eindelijk uit.

In het najaar richten we twee stages in waarvan de eerste zal doorgaan bij de brandweerdienst van Prince George's County in de staat Maryland. Een gemengd brandweerkorps in een staat waar we nog nooit eerder te gast waren. Toeristisch staan plekken zoals New York City, Washington DC, Atlantic City,…op het programma. De laatste stage van 2018 zal dan uiteindelijk doorgaan in Fort Lauderdale, Florida. Dankzij de goede contacten die we hebben in Florida gingen de poorten hier voor ons open. Een zeer klein korps maar toch ontzettend druk wat ons wederom een prachtige stage zal opleveren. Voor het toeristische gedeelte nadien blijven we in de staat Florida.

jul 04 2017

VZWeetje jaargang 22, nr. 3

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

jun 02 2017

Fire Observers vzw brengt eer uit op Memorial Day

Afgelopen zondag vond de officiële Memorial Day Ceremony te België plaats op het Flanders Field American Cemetery and Memorial.

Een delegatie van Fire Observers was wederom present op deze eervolle ceremonie om een groet uit te brengen aan de moedige Amerikaanse soldaten die destijds het ultieme offer brachten om ons land en haar bevolking te bevrijden van het absolute kwaad. 

Flanders Field American Cemetery and Memorial is het enige Amerikaanse WO I kerkhof in België en het kleinste van 8 in heel Europa. 368 Amerikaanse soldaten liggen hier begraven, niet ver van de slagvelden waar de meesten onder hen stierven voor onze vrijheid..

De Zaakgelastigde voor de US Embassy to Belgium, een vertegenwoordiger van de Koning, verschillende Belgische politiekers, ambassadeurs van verschillende bevriende naties, US military commanding officers voor Europa en de NATO, militaire en civiele organisaties waren aanwezig naast honderden burgers uit Waregem en omliggende steden en gemeenten.

Later die dag was de delegatie van Fire Observers vzw ook aanwezig op de Last Postceremonie aan de Menenpoort te Ieper om ook daar een krans neer te leggen en groet te brengen aan de gesneuvelden.

mei 06 2017

Fire Observers vzw start een vijfde stage in San Diego

Deze ochtend is de 2de stage voor 2017 van start gegaan.

Onder leiding van Filip, Peter en Carl zal een groep van 11 leden een week lang meedraaien met de brandweerdienst van San Diego, Californië. Sinds de oprichting van onze vzw is het nu de 5de keer dat we te gast zijn in San Diego.

Eens het stagegedeelte achter de rug is zal de groep nog een toeristische rondreis doorheen de staten Arizona, Nevada en Californië maken met bezoeken en verblijven in ondermeer Los Angeles, San Francisco, Las Vegas,…

De terugkeer is voorzien op 23 mei.

mei 04 2017

VZWeetje jaargang 22, nr. 2

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

mrt 07 2017

Neil Price als nieuw bestuurslid

 

Tijdens de bijeenkomst van de Algemene Vergadering eerder dit jaar besloten we om de bestuursgroep van Fire Observers vzw uit te breiden met ondermeer de aanwerving van Robby Pauwels.
Naast Robby besloten we ook Neil Price aan te nemen.

Neil is lid van onze vzw sinds 2010. Hij nam deel aan de stages Palm Beach County 2011 en Atlanta 2014. Hij was ook present tijdens het project Florida 2013 om mee op te lopen in de Delray Beach St Patrick' Day aldaar. Iets wat hij ook nog deed, privé dan, in 2012, 2015, 2016.

Hij is woonachtig in Hulst, waarmee we zo ons 3de Nederlands bestuurslid in de groep opnemen.
Sinds 1995 is Neil vrijwilliger op de post Hulst van de Veiligheidsregio Zeeland. Beroepshalve is hij als Shift leader werkzaam bij een chemisch bedrijf in Terneuzen, alwaar hij ook Commandant is van de bedrijfsbrandweerdienst.

Naast de Amerikareizen vult hij zijn vrije tijd met motorrijden, mountainbiken en af en toe eens een concertje.

Het voltallige bestuur heet Neil van harte welkom en wenst hem veel succes toe met zijn nieuwe functie.

feb 28 2017

Eerste stageprogramma van 2017 is onderweg

Deze ochtend was het verzamelen geblazen voor 14 Fire Observers. Het was tijd om de eerste stagereis van 2017 aan te vatten, één die deze keer doorgaat bij de brandweerdienst van Jacksonville, Florida. Jacksonville is een vrij grote stad in het Noorden van de stad en ook een gekende plek voor onze vzw.

Het is de 4de keer dat JFRD ons zal verwelkomen en ontvangen voor een brandweerstage. De 11 leden en begeleiders Paul Vanlook, Eric De theije en Mario Colle krijgen de drukste eenheden van het korps ter beschikking om mee uit te rukken naar allerhande incidenten. Naast de eigenlijke tijd in de brandweerposten zullen er ook enkele werkbezoeken op het programma staan zoals de Fire Academy, Marine Division,… Na de stage vullen ze nog een weekje als toeristen vooraleer zij terug huiswaarts keren.

De plekken die op het programma staan zijn Orlando, Daytona Beach, Miami en de Florida Keys. De stagegroep zal ook mee oplopen in de Delray Beach St Patrick’s Day Parade op 11 maart. De geplande thuiskomst van de groep is voorzien op 16 maart.

jax_groep

feb 18 2017

Robby Pauwels als nieuw bestuurlid

robby

Gelet het ingediende ontslag als Werkend Lid van Patrick Vantroyen in het najaar 2016 werd besloten om deze vrijgekomen plaats en functie opnieuw in te vullen. Het bestuur ging discreet op zoek naar potentiële kandidaten en er werd gepolst naar hun interesse. Twee kandidaten kwamen alvast uit deze eerste selectie en hun motivatie, interesse, capaciteiten en achtergrond werd besproken tijdens de bijeenkomst van de Algemene Vergadering dd. 22/01/2017.

Beide kandidaten werden weerhouden en door de vzw met de mantel der liefde ontvangen. De eerste kandidaat is Robby Pauwels die woonachtig is in Stekene en er ook vrijwilliger is bij de Hulpverleningszone Waasland. Robby is lid van onze vzw sinds 2012 en nam ondertussen reeds deel aan de stage Reno 2013 en Long Beach 2016.

Vanaf heden zal hij actief meewerken aan het beleid en de uitbouw van onze vzw en zo zal hij je ook begroeten bij verschillende evenementen en stages in de toekomst.

Het voltallige bestuur wenst Robby alvast van harte welkom en veel succes in zijn nieuwe functie.

jan 12 2017

VZWeetje jaargang 22, nr. 1

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

jan 07 2017

Nieuwjaarsboodschap

opstal

 

 

In oktober 2016 bliezen we 20 kaarsjes uit. Een mooi jubileum ter gelegenheid waarvan we onze eerste eigen "challenge coin" uitbrachten. Ondertussen vonden er in het najaar ook nog twee succesvolle stages plaats in Long Beach en Phoenix wat het totaal voor 2016, samen met de voorjaarsstages Houston en Miami – Dade opnieuw op 4 stages bracht. 

 

2016 was voor vele hulpverleners een woelig jaar. Sommigen onder ons werden al dan niet rechtstreeks ook met de terreur geconfronteerd in Zaventem en Brussel. Het zal niet verbazen dat dit dan ook een belangrijk gespreksonderwerp werd tijdens de stages. Op vraag van de brandweerleiding van Miami – Dade en Long Beach werden zelfs presentaties gegeven waar diverse brandweerdiensten en andere hulpdiensten op aanwezig waren om kennis te nemen van onze ervaringen. Hoe jammer het gebeuren ook was, het is toch mooi dat we dit met onze collega's uit de VS konden delen. Want één van de hoofddoelstellingen van onze vzw is uiteindelijk toch om van elkaar te leren.

 

We hebben uiteraard nog vele plannen en we hopen nog jaren met dit prachtige initiatief te kunnen verder gaan. Voor 2017 hebben we alvast opnieuw 4 mooie stagebestemmingen op het programma staan en we kijken al stilaan uit naar de mogelijkheden voor 2018.

 

Rest me enkel nog ieder van jullie en jullie families een zeer gelukkig, gezond en veilig 2017 toe te wensen!

 

 

nov 29 2016

Patrick Vantroyen verkozen tot Erelid

1883_1053365341398_3132_n

Patrick leerde onze vzw kennen nadat één van zijn collega’s in 2001 terugkwam van een stage met fantastische verhalen.

Al snel werd hij lid van Fire Observers vzw en in 2003 kon hij dan uiteindelijk meegaan voor zijn eerste stage, meerbepaald die naar Austin, Texas.

 

Zijn deelname aan deze stage bleek zo fantastisch te zijn dat we Patrick opnieuw konden begroeten voor de stages Oakland 2006, Houston 2008 en Macon 2010. Zijn interesse, motivatie en andere kwaliteiten gingen het bestuur niet onopgemerkt voorbij en daardoor werd hij in 2010 opgenomen als Bestuurslid.

Naast tal van privéreizen naar de VS begeleidde hij de stages Shreveport 2011, Austin 2012, Nashville 2013, Oakland 2015 en Houston 2016.

 

Tot zijn grootste spijt kon hij, omwille persoonlijke reden, zijn engagement als bestuurslid voor onze vzw niet meer vervullen en daarom bood hij in september 2016 zijn ontslag aan.  De Algemene Vergadering aanvaardde het ontslag en riep Patrick uit als Erelid van Fire Observers vzw omwille de jarenlange goede en trouwe samenwerking, inzet en steun.

Het Bestuur wenst Patrick nogmaals te van harte te bedanken voor zijn werk en wenst hem het allerbeste toe!

 

okt 23 2016

VZWeetje jaargang 21, nr.4

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

okt 02 2016

Laatste stagegroep voor 2016 is vertrokken

14543633_10209809798654395_711015461_n

En zo vertrok vandaag de laatste stagegroep voor 2016!

Rond 09h00 deze ochtend kwamen 9 Fire Observers samen om samen af te reizen naar Arizona. Vanaf morgen lopen ze er stage bij de brandweerdienst van Phoenix, een plek waar we in 1997 ook al te gast waren. Wen zal de groep tijdens de heenreis begeleiden, Paul is de andere begeleider die momenteel al enkele dagen ter plekke is om alle voorbereidingen te treffen.

Na de stageweek in Phoenix wordt er nog genoeg tijd uitgetrokken om een deel van de VS toeristisch te gaan ontdekken met bezoeken en verblijven in ondermeer Los Angeles, Las Vegas, de Grand Canyon,… Op 17 oktober komt de groep terug aan in België.

 

sep 19 2016

De stage Long Beach is vertrokken!

14370404_10211069676877209_6154039904141040689_n

 

Deze ochtend vertrok een groep van 9 Fire Observers, onder leiding van Marc Opstal en Peter Frederickx, naar het Amerikaanse Long Beach. Een hele week lang zullen ze er te gast zijn bij de brandweerdienst en mee uitrukken naar allerhande interventies. Er staan uiteraard ook nog tal van werkbezoeken en oefeningen op het programma.

Na de stageweek zal er ook de nodige tijd gegeven worden aan toerisme met ondermeer bezoeken aan San Diego, Los Angeles, Las Vegas, de Grand Canyon,…

Terugkeer van de groep is voorzien op 5 oktober.

 

sep 19 2016

Fire Observers vzw presenteert haar eigen challenge coin

img_6536

Er werd lang genoeg gewacht maar vandaag is het eindelijke zover…de eigen Fire Observerscoin is er!

Begin dit jaar werd een wedstrijd uitgeschreven waarbij alle leden een eigen ontwerp konden inzenden. We waren als bestuur zeer blij verschillende ontwerpen te mogen ontvangen doch maakte dat onze keuze er niet gemakkelijker op.

Met onze bescheiden mening werd het ontwerp gekozen dat het dichtst bij onze gedachten lag, een paar kleine aanpassingen later kon het ontwerp naar de fabrikant in de VS.

 

De challenge coin is een soort medaillon dat haar origine kent bij de militaire eenheden in de VS. Het is een identieke coin en wordt gedragen door alle leden van de eenheid. Soms worden er uiteraard ook coins gegeven aan bezoekers of leden van andere entiteiten. En sommige coins zijn ook ter beschikking voor de verzamelaars.

Er zijn verschillende verhalen rond het ontstaan van de coins maar de meest gebruikelijke is deze van een Amerikaans gevechtspiloot die tijdens de Eerste Wereldoorlog achter vijandelijke linie moest landen en vrijwel onmiddellijk door de Duitsers werd gevangen genomen. Later kon hij ontsnappen maar werd hij gevangen genomen door een groep Franse burgers die hem als Duitser en saboteur zagen. Net voor zijn executie toonde hij zijn coin welke herkend werd door de Fransen en zo had hij zijn leven te danken aan de coin.

 

Heden ten dage vinden we de coins terug in vele andere landen en ook buiten de militaire wereld, zoals bijvoorbeeld bij de brandweerdienst.

Het was dan ook zeer evident dat de vzw ook een coin uitbracht en dit voor haar 20ste jaar van bestaan.

 

De coins zullen verkocht worden via de webwinkel op onze website en verder ook nog tijdens stagevergaderingen en op plaatsen waar de vzw aanwezig is met een promotiestand. Men kan de coin aanschaffen tegen de prijs van €10,00.

 

sep 01 2016

Stages 2017

Enkele minuten gelden werden de stages voor 2017 voorgesteld. Het zijn wederom 4 topbestemmingen waarvan 1 plek die totaal nieuw is en 3 korpsen waar we naar terugkeren.

Zoals elk jaar gaan 2 van deze stages door in het voorjaar en de andere gaan door in het najaar. Naast de stage bij de brandweerdienst op zich hebben we ook een mooi toeristisch programma uitgewerkt voor elke regio.

Alle leden kunnen zich inschrijven voor één of meerdere stages doch kan je maar deelnemen aan 1 stage per jaar, na selectie uiteraard. Inschrijvingen zijn enkel geldig via het inschrijvingsformulier dat terug te vinden is op de website. Volgens het deelnamereglement zullen de kandidaat-deelnemers geselecteerd worden na het afsluiten van de inschrijvingsperiode, welke afloopt op 30 september 2017 te 24h00.

Veel geluk en misschien tot binnenkort!

jul 04 2016

VZWeetje jaargang 21, nr.3

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

jul 04 2016

4th of July

Liberty4th-of-july

Vandaag mag de Verenigde Staten van Amerika 240 kaarsjes uitblazen want zij vieren vandaag hun onafhakelijkheidsdag!

Op 2 juli 1776 werd de Declaration of Independence ondertekend in Philadelphia. Twee dagen nadien, op 4 juli, werd het onafhankelijkheidsverdrag tegen Groot-Brittannië kenbaar gemaakt voor het Amerikaanse volk.

4th of July is de dag waar Amerikanen hun onafhankelijkheid vieren. Naast tal van parades en vuurwerk komen ze samen met hun families en genieten van buitenactiviteiten, bbq, honkbal en muziek. 

 

mei 31 2016

Fire Observers vzw woont de Memorial Day ceremonie bij

Op zondag 29 mei 2016 was een delegatie van Fire Observers vzw opnieuw present op Flanders Field American Cemetery om er de officiële Memorial Dayceremonie voor België bij te wonen.

Flanders Field is de laatste rustplaats voor 368 Amerikaanse soldaten van de Eerste Wereldoorlog en 43 Missing In Actions.

Sinds 2014 wordt onze organisatie steevast uitgenodigd om deze ceremonie bij te wonen die ingericht wordt door de American Overseas Memorial Day Association en de Amerikaanse ambassade.

Verschillende hoogwaardigheidsbekleders zijn eveneens aanwezig naast tal van hogere militaire officieren van beide landen, NATO,…

Na de plachtigheid in Waregem werd koers gezet naar de Menenpoort in Ieper om aldaar de Last Postceremonie bij te wonen.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Belgian soldiers salute during a Memorial Day Ceremony at the Flanders Fields American Cemetery in Waregem, Belgium, on Sunday May 24, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Belgian soldiers salute during a Memorial Day Ceremony at the Flanders Fields American Cemetery in Waregem, Belgium, on Sunday May 24, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

21 22 23 24 25 26 27 28

 

De delegatie legde kransen neer op zowel Flanders Field als aan de Menenpoort.

mei 22 2016

Observatiestage met Houston Fire Department

Vandaag is een groep Fire Observers vertrokken naar Houston, Texas.

Morgen starten ze hun stage bij de brandweerdienst aldaar. Tal van bezoeken en oefeningen zijn voorzien.

De groep telt in totaal 10 leden, onder begeleiding van Patrick en Jan.

Voor zij terugkeren naar België op 6 juni zullen ze nog een toeristische rondreis maken naar ondermeer Austin, College Station, New Orleans,…

13254574_10209839558812671_8551847028053615015_n

mei 08 2016

Eerste stage van 2016 gaat van start

Vandaag begint het eerste stageproject van 2016!

Na een afwezigheid van 16 jaar keren we terug naar de brandweerdienst van Miami –  Dade, Florida.

Een dienst die volledig autonoom werkt en voorzien is van de allerbeste hulpmiddelen om alle noodsituaties aan te kunnen.

Eric, Dirk en Carl zullen een groep van 11 leden begeleiden tijdens deze stagereis.

De leden komen uit de verschillende hoeken van Vlaanderen en zullen in Miami – Dade toegewezen worden tot de drukste posten en eenheden.

Naast de eigenlijke tijd in de posten en het effectief uitrukken naar allerhande incidenten staan er nog vele andere zaken op het programma zoals bezoeken en oefeningen.

De Miami – Dade Fire Academy, Fire Dispatch, Emergency Operations Center, ARFF Miami International Airport, Air Rescue, de fireboat,…om er maar enkele te noemen.

Na de stageperiode bij MDFR zullen ze nog een toeristische rondreis maken met stops en verblijven in ondermeer Key West, Delray Beach, Orlando, Cocoa Beach,…

Op 23 mei zal de groep terugkeren in België.

image1.JPG

mei 02 2016

VZWeetje jaargang 21, nr.2

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

apr 29 2016

Fire Observers in Delray Beach

Voor het 5de opeenvolgende jaar waren er opnieuw enkele van onze leden aanwezig in Delray Beach, Florida.

Daar gaat elk jaar in maart de St Patrick’s Day Parade door en de Belgen zijn er een waar fenomeen geworden.

Zij aan zij met honderden brandweermannen, ambulanciers, agenten, militairen van over gans de Verenigde Staten, Ierland, Australië, Canada, Frankrijk en Zwitserland marcheren zij op het ritme aangegeven door verschillende pipes & drums bands van brandweer- en ordediensten. Fier tonen zij de duizenden bezoekers hun trots en respect voor hun diensten en landen.

Dit jaar werd de schijnwerper vooral gericht naar meer dan 60 Amerikaanse veteranen die allen gestreden hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Velen van hen waren ook actief in Europa en zelfs in België. Het was dus voor ons een hele eer om hen te escorteren tijdens de parade.

Om dankbaarheid en respect te tonen werd er ook een clip gemaakt enkele weken voor de parade, en dit in samenwerking met het Flanders Field American Cemetery te Waregem.

De 5 leden (4 Belgen en 1 Nederlander) keren elk jaar opnieuw terug naar Florida om mee in deze parade te marcheren.

Ze doen dit volledig op eigen initiatief en deze trip is dus ook een privé-reis. Mensen die interesse hebben om in de toekomst ook deel te nemen aan deze parade kunnen steeds contact met hen opnemen.

 

Delray2016-1 Delray2016-2 Delray2016-3 Delray2016-4 Delray2016-5 Delray2016-5a Delray2016-5b Delray2016-6 Delray2016-7 Delray2016-8 Delray2016-9 Delray2016-10 Delray2016-11

 

mrt 03 2016

Fire Observers Challenge Coin

coins1

 

Zoals geweten viert onze vzw haar 20ste verjaardag dit jaar, een jubileumjaar dus.
We willen voor dit jubileumjaar iets speciaal uitbrengen en daarom rekenen we graag op jullie hulp.
 
De meeste onder jullie zijn reeds bekend met de challenge coins. In de VS vinden we dit dikwijls terug bij de brandweer en militaire diensten.
Ook Fire Observers vzw wilt voor 2016 zo’n coin uitbrengen en jullie mogen meebepalen hoe deze er zal uitzien.
 
Laat jullie verbeelding en magische grafische verbeelding werken en werk een ontwerp uit voor onze eigen coin.
De coin zal een ronde vorm hebben met een opdruk in kleur en langs beide kanten.
We laten jullie volledig vrij in het ontwerp maar de naam “Fire Observers” moet duidelijk zichtbaar zijn.
De referentie naar België, Nederland en de VS moet uiteraard ook zichtbaar zijn, alsook de link naar het 20-jarig bestaan.
 
We vragen jullie de ontwerpen per mail door te sturen naar secretariaat@fireobservers.org , de deadline voor het inzenden van de ontwerpen staat op 15/04/2016, 24h00.
De bestuursleden zullen de ontwerpen beoordelen en een mogelijke winnende inzending kiezen.
Uiteraard brengen we jullie allen na de selectie op de hoogte.
 
De winnaar zal natuurlijk ook een prijs krijgen, een korting van € 100,00 op een volgende stagedeelname.
 
We kijken alvast uit naar een hoog aantal mooie ontwerpen te mogen ontvangen.
 
Veel succes en alvast bedankt voor jullie medewerking!

jan 27 2016

Fire Observers marcheren in Delray Beach St. Patrick’s Day parade

In maart zullen 5 leden van Fire Observers vzw, op eigen initiatief, naar Florida afreizen om er deel te nemen aan de Delray Beach St Patrick’s Day Parade.

Sinds 2012 zijn ze steevast present om in hun beste uniform onze organisatie, onze diensten en onze landen (België en Nederland) te vertegenwoordigen.

Ze marcheren zij aan zij met een duizendtal brandweermannen, leden van ordediensten en militairen voor een publiek van enkele duizenden toeschouwers.

De deelname komt er na de stage Palm Beach County 2011 alwaar zij een uitnodiging kregen om in de parade van 2012 op te lopen.

 

Elk jaar is er ook een Parade Marshall. Dit jaar zullen dat er zo’n 60 zijn… Een zestigtal Amerikaanse veteranen van de Tweede Wereldoorlog zullen de parade openen en leiden.

Onze delegatie stelde voor om hen tijdens de parade te begeleiden wat in Delray Beach zeer hartelijk werd aangenomen.

Het is voor ons een grote eer om naast het te mogen marcheren en om zo ons respect en de dankbaarheid te mogen tonen voor wat zij deden zo’n 70 jaar geleden.

 

Vanuit de parade-organisatie vroeg men ons om enkele videobeelden door te sturen onder de vorm van een interview.

Wij hadden er echter een ietwat ander gedacht over en dit filmpje werd het resultaat.

 

De parade zal doorgaan op 12 maart 2016. Foto’s en filmpjes zullen op onze Facebookpagina te zien zijn, nadien komt er ook nog een uitgebreid verslag hier op de website.

 

jan 17 2016

VZWeetje jaargang 21, nr.1

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

jan 02 2016

Nieuwjaarsboodschap

marc_opstal

 

Een nieuw jaar, een nieuw begin……

 

 

In oktober 2015 blies onze VZW maar liefst 19 kaarsjes uit. 

Wie had dit ooit kunnen dromen? Alvast ikzelf niet toen we in 1996 onze VZW oprichten.

Nu kijken we terug op twee decennia van stages, aanvankelijk 2 per jaar, maar ondertussen maar liefst 4 per jaar. 

Het gaat niet meer over tientallen brandweerlui, maar over honderden brandweerlui die we op die wijze lieten kennis maken met onze Amerikaanse collega's en voor velen ook de USA op zich.

 

2016 is voor ons alvast niet het einde. Door de jaren heen namen we weliswaar afscheid van een aantal medewerkers/begeleiders, maar anderen vervoegden onze rangen en zorgden ervoor dat we vandaag een sterk team hebben.

Nieuwe horizonten worden nog steeds aangesneden. Ons lijstje is nog lang niet op. Door onze aanwezigheid op Fire Rescue International konden we ook reeds voor de toekomst interessante contacten leggen, maar die verklappen we vandaag nog niet.

Een aantal bestemmingen in 2016 zijn stageplaatsen waar we reeds eerder te gast waren. Ook in de toekomst zullen we nog naar bepaalde stageplaatsen terugkeren.

 

Onze VZW is ondertussen ook in Nederland ruim bekend. In 2015 hadden we voor het eerst een groep waar meer Nederlanders dan Belgen deel van uitmaakten. Onze verwachting is dan ook dat we in de toekomst nog meer Nederlandse collega's zullen mogen verwelkomen. Vaak ook een unieke gelegenheid om onder elkaar wat ervaringen e.d. uit te wisselen. En, we spreken wel dezelfde taal, maar toch is er een net iets anders accentje of woordgebruik wat de uitdaging des te groter maakt.

 

 

Rest mij om aan al onze sympathisanten, deelnemers, kandidaat deelnemers en medewerkers een veilig en voorspoedig 2016 toe te wensen.

 

 

De Voorzitter,

 

Opstal Marc

dec 24 2015

Fijne feestdagen!

4082914_orig

 

 

Het einde van 2015 komt stilaan in zicht… De winkels lopen vol met last minute shoppers op zoek naar dat ene cadeau, in de keukens heerst er een geurige bedrijvigheid, de lichtjes in de kerstboom hangen te fonkelen,… De mensen kijken uit naar enkele dagen vrijaf, lekkere feestmaaltijden en leuke momenten met vrienden en familie.

Gericht aan al haar leden en hun families, alle hulpverleners in België, Nederland, de Verenigde Staten en Canada, de ordehandhavers en militairen wenst het voltallig bestuur van Fire Observers vzw graag een gelukkig en voorspoedig 2016 met een goede gezondheid, geluk, liefde en vuur!

Aan allen die tijdens de feestdagen van wacht zijn of op buitenlandse zending zijn…bedankt en be safe!

 

Fijne feestdagen en een gelukkig 2016!

 

 

okt 04 2015

Fire Observers vertrekken naar Mobile, Alabama

Deze ochtend gaat de vierde en laatste stage voor 2015 van start.

De brandweerdienst van Mobile, Alabama is onze gastheer voor de komende week. Het is de tweede keer dat we door dit korps werden uitgenodigd.
Een eerste succesvolle stage aldaar vond plaats in mei 2007.
 
Leden uit de groep zijn afkomstig uit Nederland, Veurne, Eeklo, Kuurne en Gent. De begeleiders voor dit 50ste Fire Observersproject zijn Dirk Van den Berghe en Carl Verstrepen.
 
Naast de eigenlijke stage zullen zij ook nog bezoeken en verblijven organiseren in New Orleans, Pensacola, Jacksonville, St Augustine, Cocoa Beach, Daytona Beach, Orlando,…
 
Op 19 oktober komt de groep terug aan in België. Je kan hun activiteiten volgen via de Facebookgroep.

_DSC6329

sep 29 2015

Fire Observers vzw aanwezig op Fire Rescue International 2015 in Atlanta

Elk jaar organiseert de IAFC (International Association of Fire Chiefs) haar Fire Rescue International. De IAFC is eigenlijk een soort vakvereniging voor de brandweer maar eerder voor en door dienstchefs en andere leidinggevenden binnen de brandweer. Ze werken aan verschillende topics binnen de brandweer en ze zijn het aanspreekpunt voor de politieke wereld. Het is een Amerikaanse organisatie en desondanks er ook internationale leden zijn is de representatie een meerderheid uit Amerika en Canada.

Elk jaar richt de IAFC haar conventie Fire Rescue International in, telkens op een andere locatie in de VS. Dit jaar was dat in Atlanta, Georgia. Het is evident dat het gastkorps zelf een zeer grote rol speelt in de organisatie van FRI en zo werden wij tijdens de stage Atlanta 2014 door Fire Chief Cochran hierover aangesproken. Hij zei dat FRI het uitgelezen moment is om de vzw te promoten en contact te maken met leiders van verschillende brandweerdiensten. Huidig Fire Chief Joel Baker, die het roer in Atlanta enkele maanden geleden overnam, bevestigde ook zijn engagement hierin en dat was een zeer grote hulp.

 Op 23 augustus vertrokken Jan Van Cauwenberghe, Eric De Theije en Carl Verstrepen dan naar Atlanta. Een klein verloop van het verblijf in Atlanta;

Zondag 23 augustus 2015:

We vlogen vanuit Brussel via Washington DC naar Atlanta met United Airlines. Buiten het feit dat alle vluchten overvol zaten was er voor de rest niets anders te zeggen. Alles verliep vlot en probleemloos en zo kwamen rond 18h00 aan in Atlanta. Na het oppikken van de bagage gingen we met de hotel shuttle naar onze overnachtingsplaats, The Westin in Atlanta. Een douchke, een drankje, een hapje en wat slaap.

Maandag 24 augustus 2015:

Uiteraard waren we allen vroeg op, goed genoeg om de dag reeds te starten. Kopje koffie en een licht ontbijt vooraleer we onze huurwagen gingen ophalen. We hadden afspraak op het hoofdkwartier van de Atlanta Fire-Rescue Department waar we werden verwelkomd door de Fire Chief en de Senior Staff. Foto’s en geschenkjes ontbraken natuurlijk niet. Lieutenant Chatman werd ons toegewezen om ervoor te zorgen dat er ons niets ontbrak deze week. Als we een vraag hadden, een probleem,…of wat dan ook…zij zorgde ervoor dat het in orde kwam. Ze gaf ons de grote rondleiding van het hoofdkwartier en we werden aan iedereen voorgesteld.

Na het hoofdkwartier reden we naar het Dr. Martin Luther King Center in Atlanta, de geboorteplek van de man. Dit is niet alleen een werktrip maar ook wat vrije tijd en historiek. Na het bezoek en de lunch reden we wat door downtown Atlanta om nadien richting Atlantic Station te rijden. Deze wijk zou onze uitvalsbasis zijn voor de rest van de week omdat we onderdak kregen in AFRD Station 11.

Station 11 is een kazerne van nog maar enkele jaren oud en het ligt in een geopwaarde wijk van de stad. Kantoorgebouwen, betere residentiële wijken, pal naast de autosnelweg en ook nabij Georgia Tech, één van de lokale universiteiten. Het huist 8 brandweermannen, goed voor een autopomp en een autoladder. Station 11 heeft ook nog een klein blusvoertuig voor parkingbranden en de manschappen hier staan ook in voor waterreddingen. Daarvoor hebben ze ook nog een voertuig met tal van duik- en reddingsmateriaal en een aanhangwagen met 2 reddingsboten.

Het ging er geen rustige tijd worden, dat bleek al zo’n 15 minuten na onze aankomst. We hadden maar net goeiedag gezegd, nog maar net onze kamers ingenomen en de bel ging al. Op  een uurtje tijd reden de autopomp en ladderwagen snel zo’n 5 oproepen samen; brandalarmen, verkeersongevallen, zieke en/of gekwetste mensen,… Allemaal niets erg maar de interventies stonden toch op de teller. Ook op de onze want wij gingen telkens mee.

De ambiance zat er al goed in, ook nadien in de keuken, het kloppend hart van een brandweerkazerne. Het was pizza night…een heleboel zelfgemaakte pizza’s met de nodige, soms rare toppings. Nadien was er nog roomijs, vele gesprekken, gelach, een beetje slaap en verschillende oproepen.

Dinsdag 25 augustus 2015:

Omstreeks 07h00 waren we al op de baan en begaven we ons richting luchthaven. Er stond een groot bezoek voor ons op de agenda en dat was het ook. Met een brandweervoertuig en een Captain als chauffeur reden we op en rond de luchthaven. Eerst gingen we naar het hulpcentrum van de luchthaven, het 911 center, en het coördinatiecentrum bij rampen op de luchthaven. Nadien gingen we naar de eigen brandweerschool van de luchthaven, de monorail, het autoverhuurcenter, de terminals, de onderhoudsgarage voor de luchthavenbrandweervoertuigen en de 5 brandweerposten.

Na dit bezoek en de lunch gingen we wat gaan shoppen om nadien richting Stone Mountain te rijden. Hier hadden we afspraak met onze goeie vrienden papa John en Sweetie die hier voor de nacht verbleven. Samen wat drankjes, pool time, avondmaal,…een zeer goed weerzien en een fijne tijd!

Woensdag 26 augustus 2015:

Toeristisch bezoekje aan het Georgia Aquarium in de voormiddag maar in de late namiddag begon het werken zowat. FRI was ondertussen al van start gegaan, duizenden brandweermannen waren in de stad. Verschillende klassen, lezingen, workshops waren reeds bezig en deze avond vond de FRI Welcome Reception plaats. Gratis drank, gratis eten,… Het was casino night dus je kon er tal van prijzen winnen. Wij wonnen geen prijzen maar we wonnen wel adreskaartjes! Adreskaartjes van dienstchefs van korpsen alom. Uiteraard kregen we hier de hulp van AFRD contacten die ons maar al te graag gingen introduceren bij de collega’s. En zo begon het…4 dagen aan een stuk netwerken, promotiecampagne voeren en contacten leggen.

Bij afloop van de casino night besloten we om de avond af te sluiten met een mooi panorama van de stad Atlanta, vanop een hoogte van 217 meter…oftewel vanop de 72ste verdieping van The Westin hotel. In de top van de toren is er een roterende bar en restaurant alwaar je prachtige vergezichten hebt over Atlanta en omstreken. Cocktails, rustige loungemuziek en uiteraard een bende brandweermannen die elkaar altijd tegenkomen.

Donderdag 27 augustus 2015:

Om 10h00 begon de Algemene Vergadering van Fire Rescue International en zoals geweten beginnen zulke zaken steeds met de verwelkoming en groet aan de vlaggen. Deze werden binnengebracht onder begeleiding van de honor guard en een doedelzakspeler. Nadien was er uiteraard ook het gebed en het zingen van het volkslied.

Honderden collega’s waren aanwezig, de meesten waren uiteraard leidinggevenden. Er kwamen verschillende sprekers aan bod en er was een debat over een enkele hot items die dezer dagen bij de brandweer te vinden zijn. Er werden ook enkele awards uitgereikt aan brandweerpersoneel voor bepaalde reddingen en dergelijke.

Tijdens de vergadering werd ook de nieuwe Raad van Bestuur voor 2015-2016 gekozen. De nieuwe Voorzitter en IAFC President is geen onbekende voor de Fire Observers. Rhoda Mae Kerr zal deze functie het komende jaar waarnemen, Fire Chief van Austin Fire Department in Texas waar onze vzw reeds meerdere malen te gast mocht zijn voor een stage. Ze nam het over van een andere bekende, namelijk Keith Bryant, welke we kennen als Fire Chief van Oklahoma City waar we ook in 2009 een stage liepen.

Na deze bijeenkomst was het voor ons tijd om de stand op te bouwen. De expohall was enorm groot en men was al druk bezig aan de opbouw. Onze stand lag op de hoek van een binnen- en buitengang, rechtover de cateringstanden, de beste plek om gezien te worden!

In de namiddag gingen we snel even boodschappen doen en dan reden we terug naar de kazerne om aan het avondmaal te beginnen. Wij gingen deze avond koken voor de mannen van Station 11 om hen te bedanken voor hun gastvrijheid. Op het menu stond een lekkere zelfgemaakte vol-au-vent met puree en een salade. Als dessert was er roomijs. Een zeer gezellige en geslaagde avond!

Vrijdag 28 augustus 2015:

Om 08h00 liepen we al binnen in het Atlanta Convention Center. De dag werd er gestart met een diversity breakfast voor een beperkte groep leidinggevenden. Bij ons aan tafel zaten ondermeer Fire Chiefs van Gary, Indiana en St Paul, Minnesota.

Het gespreksthema tijdens deze ontbijtmeeting ging natuurlijk over diversiteit bij de brandweer en zo kwamen er verschillende sprekers op het podium zoals Chief Baker, Chief Kerr, Chief Bryant en Ernest Mitchell, US Fire Administrator.

Na de ontbijtvergadering moest Eric ons helaas verlaten. Hij keerde terug huiswaarts maar Jan en Carl bleven nog enkele dagen achter. Stipt om 10h00 ging de beurshal open en was het een drukte van jewelste. Duizenden brandweermannen kwamen vrijdag en zaterdag het nieuwste materiaal bewonderen en testen, er stonden tientallen wagens, boten,…., er waren tal van handelaars en natuurlijk ook…Fire Observers vzw!

Onze stand was open en iedereen mocht het gezien hebben. En iedereen zou het gezien hebben ook! Zoals volleerde en professionele exposanten trokken we de bezoekers naar onze stand en leerden we hen kennismaken met onze organisatie. Vele diensten en beleidsmakers vonden het noemenswaardig wat we als organisatie deden en waren dan ook maar zeer enthousiast om ons in de toekomst te ontvangen voor een stage.

Soms waren de korpsen klein en onbekend maar zeer dikwijls waren het ook grotere diensten en klinkende namen. Korpsen waar onze vraag in het verleden onbeantwoord bleef of waar we geen contact met konden krijgen…en nu lag het hier maar voor het grijpen…

We zagen ook veel bekende gezichten terug van eerdere stageplaatsen zoals Denver, Mobile, Nashville, Plano, Tualatin Valley, Atlanta, San Diego, Austin, Oklahoma City, Charleston,… Ook deze mensen engageren zich in toekomstige en terugkerende stages met Fire Observers vzw.

De beurs zelf was open tot 17h00. Direct nadien gingen we naar een nabijgelegen bar/restaurant voor een Private FRI Street Party. Gratis eten en drank, honderden brandweermannen, muziek, ambiance,…en uiteraard ook weer netwerken. Nu, het netwerken gaat nog wel een stuk vlotter als er Belgische bieren op de kaart staan…waarvoor we uiteraard ook graag promotie voor voerden.

Zaterdag 29 augustus 2015:

De laatste dag van Fire Rescue International 2015. Jan en Carl waren vanaf 09h00 weer present op de stand. Ook vandaag kwam er opnieuw veel volk naar de beurs en zo ook naar onze stand. Om beurten gingen we natuurlijk ook zelf eens de beursvloer bekijken en een praatje maken met andere standhouders.

Om 13h00 vond de Presidential Celebration Luncheon plaats, een gala-diner waar de uitgaande President Keith Bryant gevierd werd. En ook wij waren hiervoor uitgenodigd en zo zaten we aan tafel met Fire Chief Baker van Atlanta, Fire Chief Osby van LA County, een Chief van St Louis en enkele beleismakers van de stad Atlanta en stafleden van de brandweerdienst.

De ganse zaal was gevuld met een lijst van genodigden. Vooraanstaande namen en titels uit de Amerikaanse brandweerwereld, politiekers,…maar ook de staf van Oklahoma City Fire Department en de familie van Chief Bryant. Dit gala-diner was immers een bijeenkomst om Bryant te eren voor zijn werk als IAFC President het afgelopen jaar.

Oklahoma City Fire Department Deputy Chief Cecil Clay was de ceremoniemeester en gaf duidelijke uitleg bij een filmpje over Bryant’s leven en loopbaan bij de brandweer. Verschillende gasten kwamen ook op het podium om Chief Bryant te feliciteren en hem geschenkjes te geven. Ook Fire Observers vzw mocht hem een geschenk overhandigen, een beeldje van een Belgische brandweerhelm.

Ondertussen werden er ook meerdere gangen met heel lekker eten geserveerd, werd er muziek gespeeld en natuurlijk…werden er contacten gelegd met een heleboel toekomstige stageplaatsen.

Na het diner was het dan voor ons tijd geworden om de stand terug te op te breken. FRI was gedaan en het mocht voor ons als zeer geslaagd afgesloten worden.  Om deze geslaagde missie te vieren gingen Jan en Carl ’s avonds uit in downtown Atlanta. Een diner in het Sun Dial restaurant in The Westin en nadien nog enkele afzakkertjes bij Hooters.

Zondag 30 augustus 2015:

De laatste volle dag in Atlanta en we besloten om deze rustig te houden. Het was een zeer drukke en overdonderende week en daarom kozen we om de ganse dag in de kazerne te blijven en nog wat tijd te spenderen met onze gastheren van Station 11.

De dag werd gevuld met een uitgebreid Zuiders ontbijt, meerdere oproepen, foto’s, gesprekken, ritjes door de stad en een heerlijk diner.

Station 11 huist normaal ook een tower ladder maar die was er nu niet wegens reparatie. Er stond wel een tiller ladder in de plaats en deze was de onze deze middag. Zowel Jan als Carl konden plaats nemen achter het stuur in de tiller cabine om zo door de straten en over een parkeerterrein te zoeven als volleerde tiller men.

Op maandag was het dan tijd om afscheid te nemen van onze vrienden in Atlanta en terug huiswaarts te keren. Ook de terugreis verliep zonder enig probleem zodat we in de ochtend van dinsdag 1 september 2015 opnieuw aankwamen in Brussel.

1 2 3 4 5 6 7 7a 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

 

sep 08 2015

Stage Detroit, MI 2015 vertrokken!

IMG_3985

Deze ochtend was het verzamelen geblazen voor een groep van 10 Fire Observers!

Het was 04h30 toen iedereen elkaar goeiemorgen zei op Brussels Airport. Marc en Mario zullen 8 leden uit België en Nederland begeleiden voor hun stage bij de brandweerdienst van Detroit, Michigan. Na de stage zullen zij ook nog een toeristische rondreis maken met stops in ondermeer NYC en DC.

Volg hun activiteiten via de Fire Observers Facebookgroep!

sep 02 2015

Mededeling van de Voorzitter

28422_1353866220179_5209472_n

Eerder vandaag werden de stages 2016 aangekondigd.

Als voorzitter van de VZW Fire Observers ben ik fier op het aanbod welke we voor 2016 kunnen voorschotelen, temeer daar we in 2016 ons 20 jarig jubileum kunnen vieren. In oktober 1996 werd immers de VZW Fire Observers geboren, voortvloeiende uit de stage San Diego die toen uit privé initiatief werd georganiseerd.

De stages voor 2016 zijn echte toppers:

Miami-Dade: Een brandweerdienst die de provincie (Dade County) rondom de stad Miami beschermt en gekend staat als een zeer goed uitgebouwde en vooruitstrevende brandweerdienst met een zeer uitgebreid en modern wagenpark, boten, helikopters,…. Miami-Dade was vele jaren de pionier van de internationale USAR teams samen met Fairfax County, Virginia en kwam op vee plaatsen in de wereld tussen nadat een ramp zich voltrokken had.

Houston: de grootste brandweerdienst van Texas en de derde grootste brandweerdienst van de VS. Een sterk uitgebouwde en vooruitstrevende dienst die reeds vele jaren toonaangevend is in de medische hulpverlening en brandbestrijding.

Long Beach: de zevende stad van Californië, gelegen op een toplocatie in de metropool Los Angeles, een dicht bevolkte regio met een zeer gevarieerde hulpverlening waaronder een belangrijk deel van de grote zeehaven van LA, maar ook kilometers strand.

Phoenix: grootste stad in Arizona en gedurende vele decennia gekend als één van de meest vooruitstrevende brandweerdiensten van de VS. Home of the big 5 in de brandweerwereld waarbij de aanwezigheid van de brandweer in de gemeenschap een belangrijke rol is gaan spelen. Customer service in de hulpverlening werd hier geboren, destijds onder leiding van de legendarische Fire Chief Alan Brunacini.

Veel succes bij de inschrijvingen en hopelijk bent u erbij op één van deze prachtige stages.

 

sep 02 2015

Aankondiging Stages 2016

fob2016

Beste Fire Observers,

de laatste stages voor 2015 gaan binnenkort van start. Ondertussen hebben wij niet stil gestaan om een programma voor jullie klaar te stomen voor 2016.

Dit programma voor 2016 bestaat uit volgende stages:

Voorjaarsstages:

  • Miami, Florida
  • Houston, Texas

Najaarsstages:

  • Long Beach, California
  • Phoenix, Arizona

Meer informatie over deze stages kan je terugvinden op onze pagina met volgende stages via deze link

Ben je reeds lid en wens je in te schrijven voor één van bovenstaande stages? Dit kan via ons pagina Inschrijvingsformulier Stages via deze link.

Ben je nog geen lid van de Fire Observers, dan kan je nu inschrijven via onze pagina Lid Worden  via deze link

aug 22 2015

Fire Observers vzw op Fire Rescue International

logo

 

Op zondag 23 augustus vertrekken de bestuursleden Eric De Theije, Jan Van Cauwenberghe en Carl Verstrepen naar Atlanta, Georgia. Ze zullen er de vzw vertegenwoordigen tijdens Fire Rescue International 2015.

Tijdens de stage Atlanta 2014 werden we als vzw uitgenodigd door toenmalig Fire Chief Cochran. De brandweerdienst van Atlanta is het gastkorps voor FRI 2015 welke volgens Cochran de uitgelezen plek was om leidinggevenden uit de Amerikaanse brandweerwereld te ontmoeten en Fire Observers vzw te promoten. Huidig Fire Chief Baker bevestigde zijn engagement hierin en hielp ons met de opzet.

FRI is een jaarlijks gebeuren maar telkens op een andere plek. Hier komen duizenden leidinggevenden van Amerikaanse en Canadese brandweerdiensten voor een week samen. Er komen verschillende sprekers, er zijn honderden klassen en workshops aangaande welbepaalde thema's en er zijn uiteraard ook nog enkele randactiviteiten. Er is ook nog een grote beurshal met enkele honderden standhouders en Fire Observers vzw is daar eentje van.

Het is de bedoeling om de vzw te promoten, ons kenbaar te maken in de VS, te netwerken en contacten te leggen met verschillende korpsen om zo toekomstige stageplekken vast te leggen.

Je kan hen volgen via de Facebookgroep.

 

jul 09 2015

30 000ste Last Post, Ode aan de Ode

mg-15

 

De Last Post zal vandaag voor de 30 000ste keer klinken onder de Menenpoort te Ieper.

Sinds 1928, uitgezonderd de oorlogsjaren, brengen klaroenblazers van de ieperse brandweer elke dag om 20h00 hulde aan de gesneuvelden van het Britse Rijk die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het militaire trompetsignaal staat bij de krijgsmachten bekend als het einde van de werkdag vandaar ook de symbolische keuze gelet op de soldaten die naar het front trokken zonder ooit nog terug te keren naar hun familie.

De klaroenblazers van brandweer Ieper zullen vandaag de 30 000ste keer ode brengen aan de gesneuvelden.

Voor deze gelegenheid werd er enkele maanden geleden een actie opgestart om ode te brengen aan de ode, ode aan de klaroenblazers. De plechtigheid die deze avond zal doorgaan zal misschien iets meer bekendheid genieten via tv maar ook door de talloze brandweerdiensten die vandaag hun respect weergeven aan de collega's van Ieper. Tientallen brandweerdiensten in België zullen deze avond de poorten openen voor het publiek en op hun eigen manier ode brengen aan de ode. De plechtigheid zal op grote schermen kunnen gevolgd worden, er zullen muzikale optredens zijn, men zal groeten brengen,… Niet enkel in België maar ook in verschillende andere landen van de wereld zullen menig brandweerdienst het voorbeeld van de Belgische collega's volgen. We spreken hier over landen zoals Nederland, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Verenigde Staten, India,…

Fire Observers vzw was reeds verschillende keren aanwezig tijdens een Last Postceremonie om respect te betuigen en een krans neer te leggen ter ere van de gesneuvelden. We zullen dit blijven doen om hun offers niet te vergeten en ook om onze collega's van Ieper te eren voor hun jarenlange onverwijlde inzet. Respect en dank u!

 

jul 04 2015

4th of July

Liberty4th-of-july

 

Vandaag mag de Verenigde Staten van Amerika 239 kaarsjes uitblazen want zij vieren vandaag hun onafhakelijkheidsdag!

Op 2 juli 1776 werd de Declaration of Independence ondertekend in Philadelphia. Twee dagen nadien, op 4 juli, werd het onafhankelijkheidsverdrag tegen Groot-Brittannië kenbaar gemaakt voor het Amerikaanse volk.

4th of July is de dag waar Amerikanen hun onafhankelijkheid vieren. Naast tal van parades en vuurwerk komen ze samen met hun families en genieten van buitenactiviteiten, bbq, honkbal en muziek. 

 

jul 03 2015

VZWeetje Jaargang 20, nr 3

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

jun 21 2015

Memorial Day Ceremony 2015

Ook dit jaar werd Fire Observers vzw door The American Overseas Memorial Day Association Belgium opnieuw uitgenodigd om de Memorial Day Ceremony bij te wonen.

Deze ging door op het Flanders Field American Cemetery te Waregem, laatste rustplaats voor 368 Amerikaanse soldaten die in België stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 

Fire Observers vzw was aanwezig met een afvaardiging van 8 leden én ook een Amerikaanse collega, Captain John Fischer.

Captain Fischer (Palm Beach County Fire & Rescue, Florida) geniet dezer dagen van een welverdiend pensioen en zo bracht hij een week door in België.

Tijdens de stage Palm Beach County 2011 kwamen we met hem in contact en we bleven ook de jaren nadien met hem in contact aangezien hij de hoofdverantwoordelijke is voor de St Patrick’s Day Parade te Delray Beach, Florida.

 

De plechtigheid te Waregem vond plaats op 24 mei 2015 en enkele honderden mensen waren aanwezig.

Tal van hoogwaardigheidsbekleders waren ter plaatse zoals een afvaardiging van het koningshuis, verschillende ministers, Senatoren, Volksvertegenwoordigers en lokale politiekers.

Naast verscheidene hogere officieren van verschillende krijgsmachten van België, de VS en een vertegenwoordiging van de NATO was ook Mevrouw Denise Bauer, US Ambassador to Belgium, present.

 

De ceremonie was een aaneenschakeling van sprekers, volksliederen, militaire liederen, gebeden,… Er was een fly-over van een Amerikaanse C 130, een vuurpeloton en de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine luisterde op.

Er werden kransen neergelegd door verschillende genodigden. Ook Fire Observers vzw liet een bloemenkrans leggen.

 

Na de ceremonie trok een deel van de afvaardiging, samen met John Fischer, naar Ieper om aldaar deel te nemen aan de Last Post Ceremonie.

Ook daar werd een krans neergelegd door één van onze leden en Captain Fischer.

 

Tijdens de rest van zijn verblijf hier in België werden er uiteraard verschillende brandweerposten bezocht. Hij bezocht ook plekken zoals Antwerpen, Bastogne, Dinant, Gent, Parijs, Terneuzen, Brussel.

Er werd ook veel aandacht geschonken aan de Slag bij Waterloo en de Eerste Wereldoorlog met verschillende bezoeken in Passendale, Ieper, Diksmuide en Nieuwpoort.

 2 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 17a 18 19 20 21 22 23 24 24a 25 4

 

mei 26 2015

Tweede stagegroep voor 2015 vertrokken

Op 25 mei ll. kwamen 10 Fire Observers samen op de luchthaven te Zaventem. In het bijzijn van vrienden, familie en enkele bestuursleden werd er ingechecked voor hun vlucht via Londen naar San Francisco.
Deze groep van 8 leden en Peter Frederickx en Patrick Vantroyen als begeleiders, zullen een stage lopen bij de brandweerdienst van Oakland, Californië. Na een succesvolle stage in 2006 ziet het er naar uit dat dit programma ook weer dik in orde zal zijn.

Na de stage zullen zij ook nog een toeristische rondreis inplannen met stops en verblijven in San Francisco, Las Vegas, Death Valley, Yosemite National Park,…

Op 10 juni zullen ze opnieuw voet zetten op Belgische grond.

11018176_10207130075229630_5091657177305294379_n

apr 27 2015

Stage Plano 2015 Video Clip

Bekijk de videoclip van onze stage Plano 2015

apr 27 2015

VZWeetje Jaargang 20, nr 2

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

apr 09 2015

Fire Observers trekken naar Plano, Texas

Het is zover! De eerste stage voor 2015 is begonnen.

Vandaag vertrekt er een groep van 8 Belgische en Nederlandse brandweermannen naar Texas, en dit onder begeleiding van Paul Vanlook en Wendy Declercq. De komende week zullen ze er te gast zijn bij de brandweerdienst van Plano, een stadje ten noorden van Dallas.

Onze Fire Observers zullen over 5 brandweerposten toegewezen worden en kunnen van daaruit uitrukken naar allerhande interventies. Er staan ook een pak werkbezoeken gepland in de agenda.

Na het stagegedeelte zetten zij koers naar Indianapolis. Daar bezoeken ze de beurs FDIC, één van de grootste brandweerbeurzen ter wereld. In College Station bezoeken ze ook nog een brandweerschool van TEEX.

Het toeristische programma zal dan weer andere highlights in Dallas, Oklahoma City en St Louis bevatten. De groep zal terug in België landen op 26 april.

untitled

mrt 30 2015

Fire Observersleden marcheren in parade te Florida

Voor het bestuur van Fire Observers vzw is het altijd leuk te horen of te zien dat leden na een stage zelf naar de VS trekken om het land verder te verkennen. Ook altijd leuk om te weten dat er ginds vriendschappen werden gesloten.

Enkele weken geleden trokken er zo opnieuw 5 leden naar het Amerikaanse Florida. Voor de 4de keer op rij vertegenwoordigden ze onze landen (er was ook iemand mee uit Nederland) en onze diensten in de 47ste Delray Beach St Patrick’s Day Parade. Op het ritme van de doedelzakmuziek gebracht door pipebands van de FDNY (brandweer New York City), DCFD (brandweer Washington DC), Palm Beach County en Black Pearl (Zuid-Florida) liepen meer dan 1000 brandweermannen uit de VS, Ierland, Frankrijk, Zwitserland, België en Nederland op in de parade welke elk jaar duizenden toeschouwers kan genieten.

Voor en na de parade waren er nog tal van randactiviteiten zoals bbq’s, live muziek, fundraisers,…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

jan 24 2015

VZWeetje Jaargang 20, nr 1

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

jan 06 2015

Vergeet je hernieuwing van lidmaatschap niet!

1

 

2015 is ondertussen al even bezig. Met het nieuwe jaar komen steeds nieuwe wetten, regeltjes en moeten we ons ook in regel stellen met de lidmaatschapsvoorwaarden.

Om in regel te zijn met de voorwaarden en lid te blijven in 2015 moeten alle leden hun hernieuwing doorvoeren en dit door middel van betaling van het lidgeld, welke € 20,00 bedraagt. Je kan de nodige betalingsmodaliteiten terugvinden hier op de website, onder de pagina "Lid worden". De hernieuwingen en betalingen moeten ons bereikt hebben uiterlijk 31 maart 2015. Leden waarvan we op 1 april 2015 geen betaling hebben mogen ontvangen zullen uit het ledenbestand geschrapt worden en zo ook hun rangschikking op de ledenlijsten verliezen.

Oud-leden die geen lid meer zijn van Fire Observers vzw maar zich opnieuw willen aansluiten, zullen na ontvangst van betaling van het lidgeld gerangschikt worden op ledenlijst 2, na de laatste stage en de eerstvolgende stage van Fire Observers vzw. Gelieve het invulformulier te gebruiken zodat we opnieuw over al je gegevens beschikken.

Leden waarvan we tussen 1 september 2014 en 31 december 2014 reeds een betaling hebben mogen ontvangen zijn reeds in orde met hun lidmaatschapsvoorwaarden voor 2015.

Nieuwe leden kunnen zich ten allen tijde inschrijven en aansluiten.

dec 24 2014

Fijne Eindejaarswensen

Tailboard-Talk-Holiday-Wish

 

Het einde van 2014 is in zicht, tijd om weer gezellig aan de feestdis te schuiven met vrienden en familie.

Laat ons zeker niet de mensen vergeten die tijdens de feestdagen wacht lopen en moeten werken, of op buitenlandse zending zijn.

Het voltallig bestuur van Fire Observers vzw wenst al haar leden een voorspoedig 2015 toe met veel succes, een goede gezondheid en veel stages!  

okt 27 2014

VZWeetje, Jaargang 19, nr. 4

Een nieuwe editie van onze nieuwsbrief is beschikbaar.

Lees verder »

sep 23 2014

Terugkomst stage Fresno 2014

10636363_10204078932629903_8459028487916055611_o

 

 

En zo is ook de vierde stage voor 2014 een feit! Iets na 07h00 vanochtend zette het toestel van United Airlines wielen aan de grond op Brussels Airport. Iets meer dan twee weken geleden begon het hier voor onze 10 Fire Observers.

De stage bij de brandweerdienst van Fresno, Californië was subliem! Tal van uitrukken voor iedereen, zowel op medisch, brand als technisch gebied. De ontvangst was zeer hartelijk in het korps waar we reeds voor de derde keer te gast waren. De uitrukken, het leven in de brandweerposten en de leerrijke werkbezoeken bracht handenvol kennis en ervaring mee.

Het toeristisch gedeelte met ondermeer San Francisco, Yosemite NP, Death Valley, Las Vegas, Los Angeles,…was ook wederom een absolute topper!

Niets anders dan blije gezichten en positieve kritiek waardoor Fresno 2014 eveneens als een geslaagd programma kon afgesloten worden!

 

sep 20 2014

Onze jongens zijn terug uit Colorado

10402038_10152462813288366_2978120982850698090_n

 

Het zit erop…enkele duizenden foto's, een pak ervaring en een heleboel herinneringen is alles wat nog rest van de stage South Metro 2014.

Deze middag kwamen onze 10 Fire Observers terug aan in België na enkele lange vluchten vanuit Las Vegas over New Jersey en Londen naar Zaventem.

De stage op zich was niet superdruk doch kon iedereen het nodige aantal interventies meepikken. De ontvangst bij de brandweer was zeer hartelijk en de werkbezoeken waren interessant. Het toeristisch programma met toppers zoals ondermeer Monument Valley, Grand Canyon, Sedona, Arches National Park,…was ook zeer succesvol.

Wederom een geslaagd programma op het palmares van Fire Observers vzw! 

sep 11 2014

11 september

imagesIJXJ8RFX

 

Vandaag gaan onze gedachten wederom uit naar wat er 13 jaar geleden voorviel. Bijna 3000 mensen kwamen om het leven, waaronder 414 hulpverleners.

Onze collega's uit New York werden zwaar getroffen met een verlies van maar liefst 343 brandweermannen… 11 September was een zwarte dag voor de wereld en voor de FDNY.

 

sep 07 2014

Aankondiging stages 2015

fob15Beste Fire Observers,

de laatste stages voor 2014 zijn onlangs van start gegaan. Ondertussen hebben wij niet stil gestaan om een programma voor jullie klaar te stomen voor 2015.

Bij de algemene ledenvergadering en bijhorende BBQ van 6 september j.l. werden volgende stages voor 2015 bekendgemaakt:

Voorjaarsstages:

  • Plano, Texas
  • Oakland, Californië

Najaarsstages:

  • Detroit, Michigan
  • Mobile, Alabama

Meer informatie over deze stages kan je terugvinden op onze pagina met volgende stages via deze link

Ben je reeds lid en wens je in te schrijven voor één van bovenstaande stages? Dit kan via ons pagina Inschrijvingsformulier Stages via deze link.

Ben je nog geen lid van de Fire Observers, dan kan je nu inschrijven via onze pagina Lid Worden  via deze link

 

sep 07 2014

Laatste stageprogramma voor 2014 begonnen!

Vandaag vertrokken 10 Belgische Fire Observers naar Fresno, Californië voor een stage bij de brandweerdienst aldaar.

Met deze vierde stage dit jaar is Fire Observers vzw dan ook meteen aan de laatste stage voor 2014 toe.

Onder begeleiding van Marc Opstal en Wendy Declercq zullen onze 8 geselecteerde leden een reis maken die hen, na de stage, ook naar ondermeer San Francisco, Los Angeles en Las Vegas zal brengen.

Terugkeer in België is voorzien op 23 september.

Berichtgevingen en foto’s zullen dagelijks te vinden zijn op onze Facebookpagina.

Voor meer informatie omtrent de stage kan je hier de stagebrochure terugvinden.

FresnoFire

sep 07 2014

Laatste stageprogramma voor 2014 is begonnen!

IMG_2373

 

Vandaag vertrokken 10 Belgische Fire Observers naar Fresno, Californië voor een stage bij de brandweerdienst aldaar.

Met deze vierde stage dit jaar is Fire Observers vzw dan ook meteen aan de laatste stage voor 2014 toe.

Onder begeleiding van Marc Opstal en Wendy Declercq zullen onze 8 geselecteerde leden een reis maken die hen, na de stage, ook naar ondermeer San Francisco, Los Angeles en Las Vegas zal brengen.

Terugkeer in België is voorzien op 23 september.

Berichtgevingen en foto’s zullen dagelijks te vinden zijn op onze Facebookpagina.

Voor meer informatie omtrent de stage kan je hier de stagebrochure terugvinden.FresnoFire

 

sep 04 2014

Derde stageprogramma 2014 begonnen!

10689954_10152432505043366_3563959317135343885_n

 

Deze ochtend spraken onze Belgische en Nederlandse leden af op de luchthaven van Zaventem. Ze werden er verwelkomd door Paul Vanlook en Eddy Elaut, de begeleiders voor de derde stage dit jaar.

Onze 10 Fire Observers zetten koers naar Colorado voor een stage bij de South Metro Fire & Rescue Authority.

Na de stage vertrekken ze voor een toeristische rondreis met eindbestemming Las Vegas. Onderweg bezoeken ze ondermeer de Grand Canyon, Monument Valley, Arches National Park en Sedona.

Voorziene terugkomst te Brussel is voorzien op 20 september.

De stage kan gevolgd worden via onze Facebookpagina waar dagelijks verslagen en foto’s zullen gepubliceerd worden.

Meer informatie omtrent de stage kan je hier terugvinden.

south_metro

sep 04 2014

Derde stageprogramma 2014 begonnen!

Deze ochtend spraken onze Belgische en Nederlandse leden af op de luchthaven van Zaventem. Ze werden er verwelkomd door Paul Vanlook en Eddy Elaut, de begeleiders voor de derde stage dit jaar.

Onze 10 Fire Observers zetten koers naar Colorado voor een stage bij de South Metro Fire & Rescue Authority.

Na de stage vertrekken ze voor een toeristische rondreis met eindbestemming Las Vegas. Onderweg bezoeken ze ondermeer de Grand Canyon, Monument Valley, Arches National Park en Sedona.

Voorziene terugkomst te Brussel is voorzien op 20 september.

De stage kan gevolgd worden via onze Facebookpagina waar dagelijks verslagen en foto’s zullen gepubliceerd worden.

Meer informatie omtrent de stage kan je hier terugvinden.

south_metro

aug 29 2014

Bezoek Mark Freeman – Mesa FD

Bezoek van Capt (Ret) Mark Freeman en zijn echtgenote LeeAnn aan Belgie (Van 23 tot 25 aug 2014.).

De stage naar Mesa ligt ondertussen al enkele jaren achter ons, het bezoek had plaats in 2009.

Toen verbleven 4 van de deelnemers, Eric De Theije, Jan Willem Van Doeselaar, Jurgen De Witte en Eric Van Kerkhove in station 206. Capt Marc Freeman , een van de shiftcommanders die met onze bezoekers enkele interventies afwerkte, nodigde hen ook uit voor enkele speciale uitstapjes in de bergen rondom Mesa. Ook een ontbijtje thuis bij de familie Freeman werd toen snel geregeld. We bleven contact houden met Marc, die een drietal jaar geleden de brandweerdienst heeft  verlaten om zich voltijds bezig te houden met de familieboerderij.

Enkele maanden geleden kregen we de vraag of het niet mogelijk was om even op bezoek te komen in Belgie. Voorafgaande aan een familievakantie in Schotland en Ierland, zouden zij enkele dagen vroeger naar Europa komen om zo snel even goeiendag te komen zeggen. Erik nam contact met de collega’s en ook bestuurslid Paul Vanlook werd gecontacteerd om wat te regelen rond het bezoek.

Op 23 augustus werden Mark en LeeAnn opgehaald in de luchthaven te Brussel door Paul. Na hun vlucht van Phoenix naar New York en dan een nachtvlucht naar Brussel kon het echtpaar Freeman beginnen aan drie dagen Belgie. We hadden enkele interresante maar drukke dagen voor hun uitgestippeld. We trokken vanuit Zaventem richting Gavere, waar ze de volgende dagen zouden verblijven. Onmiddellijk kwamen de vragen over de omgeving los, zeker als je als boer de velden in Belgie vol ziet staan met maisgewas en andere door mij niet identificeerbare gewassen. Zelfs van de runderen in de wei werd gegokt welk ‘Merk’ het wel niet was.

Even opfrissen, kennismaken met de echtgenote van Paul, en we zijn klaar voor de eerste daguitstap. Het werd direct een openbaring, het centrum van Gent op een weekenddag. De Kouter, de kathedraal, het stadhuis, de Vrijdagsmarkt, het Gravensteen en de Graslei….. en onderweg proeven van de eerste Belgian Waffle met aardbeien, slagroom en chocoladesaus. En dan proberen uitleggen dat sommige van deze gebouwen uit de 10e eeuw stammen of wat later, daar moeten de meeste Amerikanen toch even aan wennen. In de late namiddag trekken we dan de Nederlandse grens over  om even uit t e rusten aan de kade van de Westerschelde. Rond 4 uur staat een bezoek aan de Hoofdkazerne van Brandweer Terneuzen. Eric en Jan Willen geven graag een rondleiding in dit enorme complex waar de standaard voertuigen voor de eerste uitruk staan , maar ook alle materiaal voor speciale oproepen, van duikmateriaal tot mastodonten van pompen, gebruikt voor grootwatertransport. Maar vooral de glijbaan in het gebouw, die gebruikt wordt om vanaf het 2e en 3e verdiep naar beneden te glijden bij oproep overdag maakt indruk, en moest uitgetest worden.

’s Avonds was het dan voor iedereen verzamelen geblazen in Wachtebeke, bij Eric VK thuis voor een echte Belgisch – Nederlandse BBQ met Masterchef Jurgen achter het BBQ rooster. Met onze Amerkaanse eregasten werd het een fijne en gezellige avond, alhoewel het slaapgebrek er toch voor zorgde dat het niet te laat werd.

Een beetje later dan gepland werd er op zondagmorgen koers gezet naar Brugge, voor een stevige stadswandeling. Ook Eric VK en zijn dochter waren van de partij. Rustig kuierend langs de highlights van Brugge, genieten van een stevig zonnetje na de plensbui die we over ons heen kregen net voor het vertrek. Ook nog even binnengaan in de souvenirwin kel voor een kleine aankoop om de verzameling van vingerhoedjes volledig te maken. Na de lunch zetten we onze uitstap verder in de richting van Ieper voor een bezoek aan Flanders Fields. De stop aan de Tyne Cott begraafplaats  vonden ze echt indrukwekkend. Maar ook de landerijen langs onze route werden met de nodige interresse bekeken en gefotografeerd. De avond Last Post ceremonie aan de Menenpoort vormde de perfecte afsluiter van een tweede dag bezoek aan Belgie.

De derde en laatste dag in ons land begint redelijk vroeg. We willen helemaal richting Ardennen en om de verkeersdrukte wat voor te zijn vertrekken we al voor 7 uur. Enkel wat drukte op de Brusselse ring, maar voor de rest verloopt de reis vlot. We maken in Brussel zelfs nog een korte stop aan het Atomium en het Paleis te Laken en arriveren rond 10 uur in Bastogne. Een bezoek aan de Battle of the Bulge stond ook op hun verlanglijst. Het Ardennen offensief monument en het vernieuwde Ardenne War Museum kregen onze volledige aandacht. De collectie van het Museum, en de nieuwe manier waarop het verhaal van de oorlog en de slag rond Bastogne worden gepresenteerd zijn fantastisch en laten opnieuw een diepe indruk op onze bezoekers na. Echt een pluim voor het museum en zeker een bezoek waard voor wie er nog niet is geweest. Op de terugweg rijden we via La Roche om dan via Luik rond 5 uur in Brussel te arriveren. Het is ondertussen hevig beginnen regenen zodat het geplande bezoek aan Brussel iets ingekort word. Toch stoppen we nog even aan het Jubelpark, het Koninklijk paleis, het Justitiepaleis, de grote Markt en Manneke Pis. We nemen nog samen het avondmaal in een van de zijstraatjes van de grote markt. Tijd om afscheid te nemen en hun af te zetten aan hun hotel in Zaventem. De volgende morgen vertrekken ze via Londen naar Glasgow om daar  samen met de twee zussen en schoonbroers van LeeAnn  hun reis in Schotland en Ierland te beginnen. Het was een kort maar druk en welgevuld bezoek aan ons land, en we zijn blij dat we dankzij deze internationale vriendschapsbanden misschien weer enkel deuren geopend hebben. Groetjes aan Mark en LeeAnn, Dank aan Eric, Jurgen, Jan Willen, Eric en Paul en hun echtgenotes voor de ontvangst.

_DSC9156

_DSC9161 _DSC9198 _DSC9186 _DSC9159 _DSC9182 _DSC9177 _DSC9135 _DSC9174foto 1 foto 2 foto 3 foto 420140726_131414_resized 20140726_155104_resized 20140824_171819_resized 20140825_074028_resized 20140825_105430_resized

aug 24 2014

Stage Fresno, CA 2014 bijna van start

Over welgeteld twee weken zal het vierde en laatste stageprogramma voor 2014 van start gaan.

10 Fire Observers zijn momenteel hun koffers aan ’t pakken voor een stage bij de brandweerdienst van Fresno, Californië.

Naast de stage vullen ze hun reis op met toeristische activiteiten en verblijven in ondermeer San Francisco, Los Angeles, Death Valley, Las Vegas,…

Je kan hun stagebrochure inlezen door hier te klikken.

FresnoFire

aug 14 2014

De derde stage voor 2014 is in zicht!

Over welgeteld drie weken zal de derde stage voor 2014 aanvatten. Dan reizen 8 Fire Observers uit België en Nederland  af naar de VS en dit onder leiding van Paul Vanlook en Eddy Elaut.

Ze maken hun momenteel klaar om een stage te lopen bij de South Metro Fire Rescue Authority te Colorado, ten Zuidwesten van Denver.

Na de stage wisselen zij hun brandweerpak voor het toeristenuniform en bezoeken ze verschillende natuurparken en plekken zoals Denver, Colorado Springs, Sedona en Las Vegas.

Klik hier om hun stagebrochure te bekijken en meer te weten te komen in verband met deze stagereis.south_metro

jul 26 2014

VZWeetje, Jaargang 19, nr. 3

Een nieuwe editie van onze niewsbrief is beschikbaar.

Je kan deze hier bekijken

Veel leesplezier

VZWeetje14-3

 

jul 26 2014

Fire Observers in de pers

Doorheen de jaren verscheen onze organisatie verschillende keren in de pers, meestal in de lokale katernen van de kranten, internetkranten, regionale TV-zenders en radiozenders.

Ook in de VS waren we meermaals op het internet terug te vinden of in kranten en op TV.

In maart 2014 kregen we echter wel een boost, dit volledig te wijten aan het vliegtuigongeluk in Philadelphia. Dagenlang en zelfs tot na onze terugkeer in België, was er een heuse persbelangstelling!

Plots kregen we ook een vraag vanuit de BVV (Brandweervereniging Vlaanderen) om te voorzien in een artikel om te publiceren in het vlakblad “Brandweerman”.

We gingen hier uiteraard graag op in en zo verschenen in het nr. 544, editie juni – juli 2014, maar liefst twee artikels. Het eerste artikel gaf een relaas weer met betrekking tot het ongeluk terwijl het andere meer de historiek en de werking van onze vzw schetste. Ook de coverfoto kwam uit het Fire Observersbestand van de stage Detroit 2012.

Voor onze buitenlandse leden en bezoekers welke niet beschikken over dit vakblad stellen we graag deze artikels ter beschikking.

Klik hier voor het artikel over het vliegtuigongeluk en hier voor het artikel omtrent onze vzw.

Veel leesplezier!  

IMG_2218

jun 06 2014

Receptie voor de groep Atlanta 2014

Vandaag werd er door reisagent Connections een receptie aangeboden voor de groep Atlanta 2014. Verscheidene deelnemers en leden van het bestuur waren present.

Connections is reeds enkele jaren één van onze partners waar we boekingen uitvoeren voor ondermeer de vluchten voor onze stages. Ook voor de stage in maart werd bij hen geboekt. De ochtend na het vliegtuigongeluk werd Connections reeds op de hoogte gebracht en contacteerde ons boekingskantoor te Ukkel onze organisatie. Ook na de terugkeer in België namen ze met ons contact op en liet men ons weten dat zij nog "iets" gingen organiseren. Dat iets was dus de receptie die deze avond werd aangeboden.

Verschillende Connectionsmensen waren aanwezig, alsook de Sales Manager. Er werd gepraat over het ongeluk en de nasleep, er werd gepraat over de stages en over de werking en doelstellingen van Fire Observers vzw. Ook de nodige contacten werden gelegd om in de toekomst mogelijks nog een meer intensieve samenwerking op te bouwen.

Vanuit Connections werd deze receptie aangeboden als teken van dank en appreciatie voor wat onze leden hebben ondergaan en gedaan ter plaatse. Op het einde van de avond kreeg iedereen nog een geschenk mee naar huis. Een zeer mooi gebaar van Connections, waarvoor dank!

 

IMG_1909

mei 27 2014

Memorial Day 2014 – Stagebijeenkomst Atlanta 2014

Op zondag 25 mei 2014 vond de stagebijeenkomst voor Atlanta 2014 plaats.

Naar goede gewoonte plannen we steeds een activiteit in, in de meeste gevallen is dit een bezoek aan een brandweerdienst of één of andere hulpdienst, gevolgd met een diner. Dit jaar deden we het iets anders en meer plechtig.

Memorial Day is een Amerikaanse feestdag. Op deze dag worden de gesneuvelden uit elke militaire operatie herdacht. Het begon destijds met de Amerikaanse Burgeroorlog maar nadien besloot men deze dag als herdenkingsdag voor alle gesneuvelden uit te roepen. Het is een dag waar families en vrienden samenkomen voor een bbq of wat vrije tijd in de natuur en dergelijke maar het is veel meer dan dat…

Er worden tal van ceremonies en parades georganiseerd in de VS. Reeds meerdere malen waren Fire Observers aanwezig op zulke evenementen tijdens hun stages.

Ook in België worden er verschillende ceremonies gehouden, ondermeer op de Amerikaanse begraafplaatsen te Henri-Chapelle en Neupré.

In Waregem liggen er 368 Amerikaanse soldaten allen omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is tevens de enige Amerikaanse begraafplaats voor WO I in België.

Onlangs werd Fire Observers vzw door het Flanders Field American Cemetery en de American Overseas Memorial Day Association uitgenodigd om de Memorial Day Ceremony bij te wonen. Dit was een hele eer en deze uitnodiging mocht geen negatief gevolg krijgen.

 

14 Fire Observers waren afgelopen zondag piekfijn uitgedost en present. De groep bestond uit deelnemers van de stage Atlanta 2014 en enkele bestuursleden. Om 14h30 werden we tot onze persoonlijke plaatsen toegewezen en om 15h00 begon de ceremonie. Naast ons waren er nog zo'n 300 genodigden waaronder verschillende politiekers, hogere officieren van de Belgsche en Amerikaanse strijdkrachten, een militair vertegenwoordiger van de Koning, de Zaagelastigde van de Verenigde Staten voor België, hoegere officieren van de NATO, veteranen,… Zo'n 1000 gewone bezoekers waren ook nog aanwezig.

De ceremonie begon met het presenteren van de vaandels en de Amerikaanse strijdkrachten. Na het openingsgebed en een welkomstwoord door de beheerder van Flanders Field American Cemetery kwamen verschillende sprekers naar voren zoals de Burgemeester van Waregem, de Zaakgelastigde van de VS Storella, Supreme Allied Commander Europe Generaal Breedlove,… De nationale volksliederen werden gezongen door alle schoolkinderen van Waregem.

Nadien werden de bloemen en kransen gelegd, ook hier hebben Fire Observers vzw voorzien in een mooie bloemenkrans. Na het eresalvo en Taps werd het bekende gedicht "In Flanders Field" voorgelezen. Na het slotgebed werden de volksliederen gebracht en kwam de ceremonie ten einde.

Na de ceremonie konden we nog even de begraafplaats rondlopen en een praatje maken met aanwezige militairen, genodigden, vetereanen,…

Voor het diner gingen we naar Ieper en om 19h45 sloten we aan bij een peloton Briste soldaten onder de Menenpoort voor de dagelijkse Last Post.

Deze zeer mooie dag werd nog met een terrasje op de Ieperse markt afgesloten.

7595_10203951510971066_3487978322445204429_n 1230041_10203951612773611_8153241806315105361_n 1240658_10203951563932390_3993446246802546708_n 1900236_10203200106395263_6738680282258007777_o

mei 23 2014

Stage Sacramento 2014 ten einde

10352604_10202969720275535_4089633787169040592_n

 

Deze ochtend omstreeks 08h45 zette Bristish Airwaysvlucht BA388 de wielen op de tarmac in Brussel. Zo'n 14 uur later als initieel voorzien zijn onze jongens terug in 't land van de stage Sacramento 2014. Ten gevolge van het slechte weer in en rond Londen werd er gisteren niet meer gevlogen en werd de groep genoodzaakt een extra overnachting aldaar in te lassen.

De voorbije twee weken kunnen zeker en vast als zeer geslaagd bestempeld worden. Een magnifieke groep van veertien Belgische en Nederlandse brandweermannen, een ontzettend drukke en leerrijke stage, gevolgd met een adembenemende toeristische rondreis met ondermeer San Francisco, Grand Canyon National Park, Yosemite National Park, Las Vegas,… Kilometers en mijlen werden op de tellers gereden, de Amerikaanse economie werd met zo'n 42 000 $ versterkt, duizenden foto's werden getrokken en kilo's steak and hamburgers werden verorberd.

De groep werd op de luchthaven van Zaventem verwelkomd door Jan Van Cauwenberghe, Carl Verstrepen en een heleboel familie en vrienden. Het weerzien was

Na een drankje, de laatste foto's en de laatste gesprekken werd er afscheid genomen en kon iedereen huiswaarts keren, terugdenkend aan de goeie tijd in de Far West.

De stage Sacramento 2014 is ten einde gekomen…het aftellen kan beginnen naar het volgende project. Dat zal van start gaan op 4 september met de stage bij de South Metro Fire & rescue Authority te Colorado.

 

mei 12 2014

Fire Observers vzw present bij brandweerzone Fluvia

Fire Observers vzw was op zaterdag 10 mei 2014 aanwezig op de opendeurdag van de brandweerpost Waterven – Heule/Gullegem, zone Fluvia.

Het weer speelde een beetje parten wat resulteerde in een magere opkomst doch werd er een mooi programma aangeboden met verschillende demonstraties

en infostanden van de eigen brandweerdienst, Van Assche Fire Engineering, Rode kruis Vlaanderen, de preventiedienst, Wind & Fire MC,…en uiteraard ook Fire Observers vzw.

De organisatie, de werking en het doel van onze vereniging werden uit de doeken gedaan voor onze bezoekers, de belangstelling aan onze promotiestand was groot.

We waren ook zeer blij enkele leden te mogen verwelkomen alsook enkele nieuwe leden aan onze organisatie te hebben mogen toevoegen.

Bedankt aan de leiding en manschappen van brandweerpost Waterven voor de uitnodiging en de gastvrijheid!

DSC_0012 DSC_0009 DSC_0008

mei 09 2014

Brandweermannen Luik overleden in bevolen dienst

10154387_10203000147457371_2095011531_n

 

Vrijdag 9 mei 2014 zal bij de Belgische brandweerdiensten wederom als zwarte dag bekend staan.

Tijdens een duikopdracht te Esneux kwam een collega in moeilijkheden, een tweede collega-duiker begon de redding maar kwam eveneens in moeilijkheden.

De nodige medische zorgen werden toegediend doch mocht dit niet meer baten voor Yves Peeters. De andere collega werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, hij overleed enkele uren later…

In naam van het bestuur en alle leden van Fire Observers vzw wensen wij ons oprecht medeleven te betuigen aan de families van de getroffen collega's, alsook aan de voltallige brandweerdienst van Luik. Sterkte!

 

mei 07 2014

Fire Observers aanwezig tijdens opendeurdag brandweer Heule

Aanstaande zaterdag, 10 mei 2014, zet de brandweerdienst van Heule haar kazernepoorten open!

Vanaf 10h00 zal de oepndeurdag doorgaan aan hun arsenaal, gelegen aan Waterven 1 te 8501 Heule.

Naast het eigen brandweerkorps en naburige diensten zullen ook Lokale en Federale Politie aanwezig zijn, het Rode Kruis, de Civiele Bescherming,…

Fire Observers vzw zal ook present zijn en een promotiestand uitbaten. Iedereen is van harte welkom op deze opendeurdag én onze stand!

Alle leden die zich tijdens de opendeurdag aan onze stand komen aanmelden, en mensen die zich zaterdag aan de stand lid maken, krijgen een geschenkje.

 

Tot dan!

 

10277463_438741189603332_6479913539557839992_n

mei 04 2014

Stage Sacramento 2014 bijna van start

sacramento_FD_emblem

Weldra is het weer zover! Over iets minder dan een week zal een groep van 14 Fire Observers de tweede stage voor 2014 aanvatten.

Deze zal doorgaan bij de brandweerdienst van Sacramento, Californie.

Naast de stage zullen ze ook nog een toeristische rondreis maken met verblijven en bezoeken aan San Francisco, Monterey, Yosemite National Park, Las Vegas,…

De activiteiten zullen dagelijks met foto’s en verslagen weergegeven worden op onze Facebookpagina.

Meer info omtrent deze stagereis kan alvast HIER terugvinden.

apr 28 2014

VZWeetje – Jaargang 19, nr. 2

VZWeetje-2014-2

apr 28 2014

Bericht van de Voorzitter

Van harte welkom op de vernieuwde website van Fire Observers vzw.
 
Sinds 1996 organiseert onze VZW observatiestages bij brandweerkorpsen in de Verenigde Staten en Canada.
 
Het is onze doelstelling om hulpverleners uit België en Nederland op een actieve wijze te laten kennismaken met de werkwijze van onze Amerikaanse en Canadese collega's.
 
Deze leerrijke reizen combineren wij steevast met een toeristisch programma welke de deelnemers laat kennismaken met de wijde regio alwaar wij te gast zijn.
 
Het succes van deze formule blijkt uit het feit dat wij ondertussen reeds meer dan 15 jaar actief zijn en tot 4 reizen per jaar organiseren.
 
Via deze website trachtten wij een beeld te geven van onze activiteiten. U vind er reisverslagen alsook nuttige informatie terug en maakt kennis met onze gedreven bestuursleden die van elke reis een unieke beleving maken.
 
Veel leesplezier en hopelijk tot binnenkort.
 
 
De voorzitter, Opstal Marc

web page alert

apr 27 2014

Fire Observers videoclip

Bekijk onze promo videoclip

 

 

apr 27 2014

Fire Observers videoclip

mrt 29 2014

Groep stage Atlanta 2014 terug thuis

 Vandaag is onze groep deelnemers voor de stage Atlanta 2014 terug thuis gekomen.

Bij aankomst werden ze verwelkomd door de brandweer van de luchthaven van Zaventem met een water salute.

P1200997P1200991

 

mrt 15 2014

Belgische brandweerlui helpen inzittenden na vliegtuigcrash

Vandaag verscheen onderstaand artikel in de krant

Lees het volledige artikel in de bijlage:  Artikel HLN

Foto HLN

 

 

 

 

mrt 14 2014

Incident met vlucht van Fire Observers groep Atlanta – Iedereen OK

De US Airwaysvlucht met nummer 1702 moest deze avond bij vertrek in Philadelphia een zogenaamde aborted take-off uitroepen na een incident. Blijkbaar deed er zich tijdens take-off een nose gear collaps voor. Het toestel kwam tot stilstand in een grasveld naast de landingsbaan.

Hulpdiensten reden direct uit en de evacuatie van de passagiers werd bevolen. Deze verliep vlot en iedereen kon het toestel verlaten, via de noodglijbanen, zonder verwondingen. Tijdens het incident werd de luchthaven volledig afgesloten voor alle verkeer.

Momenteel zitten onze Fire Observers op bussen richting luchthavengebouw en er staan reeds lorries naast het vliegtuig om de bagage te recupereren.

Het is momenteel onduidelijk of men deze avond nog gaat vliegen.

Meer info volgt maar het belangrijkste wat we kunnen meedelen is dat er geen verwondingen zijn opgelopen, iedereen is geevacueerd.

156420_10202789227565243_135931389_n

mrt 13 2014

Stage Atlanta 2014 begonnen!

Vandaag is het zover, het eerste stageproject voor 2014 gaat van start!

De komende 16 dagen vertoeven 10 Belgische en Nederlandse Fire Observers in de VS, meerbepaald in de staten Florida en Georgia.

In Georgia lopen ze er stage bij de brandweerdienst van Atlanta, de grootste en drukste dienst van de staat.
Alle Fire Observers worden toegewezen tot verschillende posten van waaruit zij mee zullen uitrukken naar tal van interventies.

Overdag staan er verschillende werkbezoeken, oefeningen, demo’s, opleidingen,…op het programma met verschillende diensten binnen de AFRD zoals het emergency communications center, de brandweerschool, de luchthavenbrandweerdienst, de special ops division,… In alle geval ziet het er naar uit weer een zeer toffe en leerrijke stage te worden!

Elke dag zullen we verslagen en foto’s posten op de facebookgroep, daar moet je dus zijn als je ons wil volgen!

feb 26 2014

Stage Atlanta 2014 bijna van start !

Binnen een tweetal weken zal de eerste stagereis van 2014 van start gaan. 10 Belgische en Nederlandse Fire Observers zijn te gast bij de brandweerdienst van Atlanta, Georgia. Naast de stage zijn er ook toeristische activiteiten en verblijven gepland in Florida en Georgia. Klik op volgende link en kom meer te weten over het programma. Uiteraard zijn we ook te volgen via onze Facebookgroep.

jan 19 2014

VZWeetje – Jaargang 19, nr. 1

VZWeetje

 

 

jan 08 2014

Overlijden Korporaal Youri De Graeve

Op maandag 6 januari 2014 kwam Korporaal Youri De Graeve zwaar ten val tijdens de uitoefening van zijn job als beroepskracht bij brandweer Deinze. Medische zorgen werden hem onmiddellijk toegediend. Hij werd met zware verwondingen en in kritieke toestand naar het ziekenhuis afgevoerd,  waar hij deze ochtend overleed…


De Fire Observers en de Belgsche brandweerwereld zijn in diepe rouw voor het verlies van hun collega.

Het voltallige bestuur en de leden van de Fire Observers zijn in gedachten met de familie en wensen hen veel sterkte, alsook aan de collega's van brandweer Deinze.

1495150_630515937009204_1259300178_o

 

 

jun 06 2013

Responding to white castle keep moving

White castle snipes about McDonald

Texas(CNNMoney) Jack in the box contains announced most recent salvo in italian chips warfare by means of McDonald a brand-new fry that this charging as less nutrient alternative to popular its fattier competing.

The actual french fried potatoes could be listed in jack in the box dining places nation’s recently. Vehicle affirms they need 40% considerably additional unwanted but 30% a lot a lower number of calorie consumption then McDonald french fried potatoes.

Across the truck bed cover’s business, White castle is also harrassing the new services once Satfries. Nevertheless, staff members at a ny small business were actually new to that term and this didn’t be submitted to recption menus, While these folks was able to sell of which.

You and your family result in crinkle french fried potatoes, Discussed the cashier while in the new york jack in the box.

Jack in the box spokesperson Miguel Piedra affirmed when the chips acquired, Within, Satisfries.

The fastfood restaurateur informs me than a 70 g small fortune within Satisfries houses 6.3 gary of the lipids in addition to the 150.5 meals, Versus the the same length of french-fried potatoes as a result of McDonald incorporating 11.2 grms involved with excessive bodyweight and as a result 226.8 body fat.

Mcdonalds even now hoping to sell a some french-fried potatoes, That incorporate when it comes to 25% somewhat other consumption and the other third surplus dietary built up flabby from the Satisfries.

Satisfrench-fried potatoes rrn the new york property are really slightly better quality than the actual, Selling during $2.29 for a limited amount of size plastic back pack rrn comparison with $2.19.

Responding to white castle keep moving, McDonald speaker Ofelia Casillas exclaimed at an electronic mail, Know our potential consumers cherish McDonald legendary famous french-fried potatoes when we keep specific to preparing these phones our McDonald 69 million just about every throughout the world. An additional fresh spin ever before, Jack in the box released a burger as well as french-fried potatoes on because $1.